Ходове на Русия и Саудитска Арабия вдигнаха цената на петрола

Глобалният бенчмарк суров петрол Brent се търгува над 85 долара за барел, докато West Texas Intermediate беше близо 81 долара

06.11.2023 | 12:08 Редактор: Тодор Петров
Ходове на Русия и Саудитска Арабия вдигнаха цената на петрола

Цената на петрола се повиши, след като Саудитска Арабия и Русия потвърдиха, че ще се придържат към ограниченията на доставките на петрол от повече от 1 милион барела на ден до края на годината.

Глобалният бенчмарк суров петрол Brent се търгува над 85 долара за барел, докато West Texas Intermediate беше близо 81 долара. Съобщението на лидерите на ОПЕК+ в неделя идва, след като изчезващата премия за войната между Израел и "Хамас" и опасенията относно по-слабото глобално търсене тласнаха цените на петрола с повече от 6% миналата седмица.

Суровият петрол поскъпна след атаката на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, но тези печалби вече са почти напълно заличени, тъй като войната остана овладяна и не наруши доставките от Близкия изток, източникът на около една трета от петрола в света.

Въпреки че все още има шанс конфликтът да се разпространи в региона, отслабващата глобална икономическа перспектива сега се превърна в основен двигател на цените.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay