Путин сложи подписа си върху рекорден военен бюджет на Русия

Част от руския бюджет е таен

28.11.2023 | 12:57 Редактор: Искра Ангелова
Путин сложи подписа си върху рекорден военен бюджет на Русия

Руският президент Владимир Путин подписа национален бюджет за следващите три години, който увеличава разходите с около 25% и според съобщенията отделя рекордна сума за отбрана, тъй като военната операция на страната в Украйна се проточва, съобщава AFP. Бюджетът предвижда разходи през 2024 г. от 36,6 трилиона рубли (415 милиарда долара) с очакван дефицит от 1,595 трилиона рубли (9,5 милиарда долара).

След като бюджетът беше приет от долната камара на парламента, председателят Вячеслав Володин каза, че той е разработен специално за финансиране на военните и за смекчаване на въздействието на международните санкции, наложени след като Русия изпрати войски в Украйна през февруари 2022 г.

Рекордно ниската безработица, по-високите заплати и целенасочените социални разходи трябва да помогнат на Кремъл да преодолее вътрешното въздействие от насочването на икономиката към военните, но може да представляват проблем в дългосрочен план, казват анализатори, цитирани от "Труд".

Част от руския бюджет е таен, тъй като Кремъл се опитва да скрие военните си планове и да заобиколи контрола върху операциите си в Украйна. Но независимите бизнес журналисти Фарида Рустамова и Максим Товкайло заявиха този месец, че около 39% от всички федерални разходи ще отидат за отбрана и правоприлагане през 2024 г.

Снимка: БГНЕС