Путин се плаши от изкуствения интелект: "Западът ще заличи Русия в търсачките"

Технологичният свят на бъдещето трябва да бъде многополюсен, смята руският държавен глава

24.11.2023 | 23:15 Редактор: Вяра Димова
Путин се плаши от изкуствения интелект:

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че скоро ще одобри нов етап от руската стратегия за изкуствения интелект (ИИ) и призова за по-широко приложение на суперкомпютрите в страната, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Технологичният свят на бъдещето трябва да бъде многополюсен", заяви руският държавен глава на конференция в Москва под наслов "Пътешествие в света на изкуствения интелект". Той предупреди, че не трябва да се допуска монопол на Запада в областта на ИИ.

"Западните интернет търсачки могат да заличат руската култура", допълни той, цитиран от Ройтерс. Агенцията отбелязва, че водещи в развитието на ИИ са Китай и САЩ. Според Путин е очевидно, че с прилагането на изкуствения интелекти във всички сфери на живота човечеството отваря нова глава в своето развитие.

"В най-скоро време, като една от първите стъпки в това отношение, ще бъде подписан президентски указ за утвърждаването на нова редакция на националната Стратегия за развитието на изкуствения интелект", заяви Путин, цитиран от ТАСС.

По думите му новият стратегически проект включва "разширяване на обсега на базовите и приложните изследвания в областта на възобновяемия изкуствен интелект и на големите езикови модели". Руският президент отбеляза, че е невъзможно да се забрани развитието на ИИ.

"Убеден съм, че бъдещето не е в забраната за развитие на технологиите. Не е възможно да се наложи забрана - технологиите така и така ще се развиват. Ако ние забраним нещо, то ще се развива на друго място", продължи Путин, цитиран от БТА.

Според него алгоритмите, зададени от Запада на изкуствения интелект, може да направляват така интернет търсачките, че за тях Русия изобщо да не съществува.

"На машината може да се нареди, че Русия - нашата култура, наука, музика, литература - просто не съществува. Един вид ни премахват в цифровото пространство", каза Путин. Според него традиционните ценности и културата трябва да бъдат в основата на съвременните технологии.

Снимка: БГНЕС