Русия е загубила 76 пътнически самолета заради санкциите

Флотът на страната наброява 1302 летателни машини

27.11.2023 | 13:05 Редактор: Вяра Димова
Русия е загубила 76 пътнически самолета заради санкциите

Според руския министър на транспорта Виталий Савелиев Русия е загубила 76 пътнически самолета в резултат на санкциите, наложени заради инвазията в Украйна, съобщи "TVP World". Савелиев изрази изненадата си от внезапното решение за конфискация на тези самолети, които са били в склад за техническо съхранение, в процес на техническо обслужване в чужбина, или напът да изпълняват полети.

В момента самолетният флот на Русия наброява 1302 самолета, като 1167 от тях са предназначени за пътнически цели.

Преди началото на конфликта много от руските пътнически самолети бяха регистрирани в чужди държави и отдадени на лизинг на руски авиокомпании.

Бермудските острови и Ирландия, където бяха регистрирани значителен брой от тези самолети, обявиха за невалидни сертификатите за летателна годност на множество от тях в отговор на инвазията в Украйна, което на практика доведе до блокирането им на стойност близо 10 млрд. долара в Русия.

В отговор на това руският президент Владимир Путин одобри закон, който позволява регистрирането на наети чуждестранни самолети в Русия, което затруднява държавите да си ги върнат.

През март 2022 г. Савелиев съобщи, че почти 800 самолета са били прехвърлени в националния регистър, пише БГНЕС. Руският министър на транспорта спомена, че руските авиокомпании са възобновили полетите си до 11 държави, които са гарантирали, че няма да конфискуват самолетите им. Той обясни, че преговорите за компенсации за тези самолети и тяхното закупуване са били възпрепятствани от "забраната и липсата на желание от страна на чуждите държави".

Снимка: БГНЕС