Русия пренасочва ПВО от Калининград, Украйна прилага ново ниво на защита

Войната оказва съществено влияние на отбранителните способности на руската страна

27.11.2023 | 10:22 Редактор: Вяра Димова
Русия пренасочва ПВО от Калининград, Украйна прилага ново ниво на защита

Британското военно разузнаване съобщава в своята сводка за бойните действия в Украйна за необичайно движение на руската военна авиация през ноември, подсказваща за пренасочване на системи за противовъздушна отбрана (ПВО) от руския анклав Калининград към фронтовата линия в Украйна. За Русия Калининград е един от най-стратегическите региони - граничи с три държави от НАТО, и фактът, че Министерството на отбраната се решава на този ход, водещ до отслабване на защитата му, показва, че войната вече оказва съществено влияние на отбранителните способности на Русия

В същото време едно от редките видеа по време на атаката над Киев през уикенда показа новото ниво на защита на украинската столица. В ранните часове на 25 ноември срещу Украйна бяха изстреляни 75 "черни" дрона - модификация на иранските Shahed, които са боядисани в черно, за да бъдат по-трудно засичани през нощта, и една управляема ракета Х-59. Основната цел беше столицата. От ВВС на страната съобщават за унищожени 74 дрона, а ракетата е свалена над Днипропетровска област.

Киев е защитен от няколко западни системи за ПВО, включително и Patriot, Iris-T и Nasams. За първи път през май защитниците на града успяха да свалят залп от свръхзвукови ракети "Кинжал", използвайки американската Patriot. Почти през цялата есен нямаше никакви въздушни атаки към украинската столица.

Военни кораби на съюзници ще защитят зърнения коридор на Украйна в Черно море, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на брифинг. Освен това ще бъдат подсилени системите за азщита на Одеса - от средата на юли градът и пристанищата в околността са под засилен обстрел с дронове и ракети.

Украйна е обхваната от силен снеговалеж, вятър и снижаване на температурите, но лошото време през уикенда не забавя съществено интензивността на бойните действия.

Най-горещата точка остава Авдиевка, където руските военни нападат под прикритието на военна авиация. Геолокализирани данни потвърждават известен напредък в индустриалната зона на града. От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна отчитат в своята сводка за 641-я ден от началото на войната повече от 30 отблъснати атаки в региона - край Новобахмутивка, Новокалинове, Степове и Первомайске. Това е значително увеличение спрямо изминалата седмица.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: архив, БГНЕС


4
4 rate up comment rate down comment 1
Украйна
преди 5 месеца
Е аут Западни нещ...стници!!!! България вън от ЕСЕС И НАТО ВЕДНАГА!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
2 rate up comment rate down comment 3
^^©
преди 5 месеца
Боядисват дроновете в черно, за да бъдат по-трудно засичани през нощта...Това конкурира чиповете на Урсуза...А руснаците са толкова отслабени вече, че НАТО ги съжалява и затова нарежда на украинците или да се предават масово барабар с натовските наемници, или да отстъпват панически... Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 4
анонимен
преди 5 месеца
Хахахаха, свалили залп от Кинжали....хахахахахаха разсмяхте ме пондрелник сабахлян Сигнализирай за неуместен коментар
1
4 rate up comment rate down comment 3
Дедо Йоцо
преди 5 месеца
Свалени ,,Кинжали" ??? не разсмивайте и кокошките,има унищожени с кинжал Пейтриъти...до сега никой освен укр не си е позволил лъжата свалена хеперзвукова ракета,даже хАмериканците Сигнализирай за неуместен коментар