Брутални и безмилостни - ето кой дърпа конците в "Хамас"

61-годишният Яхия ал-Синуар е смятан за един от лидерите, ръководи с желязна ръка

24.11.2023 | 19:46 Редактор: Вяра Димова
Брутални и безмилостни - ето кой дърпа конците в

Когато на 7 октомври 2023 г. бойци на "Хамас" превзеха израелските гранични укрепления в Ивицата Газа, убиха над 1200 израелци и взеха за заложници близо 240 души, се смяташе, че именно той е човекът в дъното на цялата акция - Яхия ал-Синуар, командир на войнстващата ислямистка организация "Хамас" в Ивицата Газа, а в момента и най-издирваният човек в Израел. Една от обявените цели на израелската армия е да го ликвидира. Но той е само една от водещите фигури в палестинската терористична организация.

Има славата на харизматичен и изключително интелигентен, но брутален и безмилостен: 61-годишният Синуар ръководи "Хамас" в Газа с желязна ръка. Роден през 1962 г. в бежанския лагер в Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа, той е един от основателите на "Хамас" в края на 1980-те години.

Синуар участва в създаването на военното подразделение на организацията - бригадите "Ал Касам", които извършват множество самоубийствени атентати в Израел. Освен това предприема действия срещу предполагаеми колаборационисти на Израел в собствените редици - така брутално, че става известен като "касапинът от Хан Юнис".

През 1988 г. израелски съд го осъжда на четири доживотни присъди за убийството на двама предполагаеми палестински колаборационисти и двама израелски войници. В затвора Синуар научава иврит и начина на мислене на "врага", като чете книги на известни израелски личности. Няколко пъти животът му е бил в опасност поради мозъчен абсцес - твърди се, че израелски лекари са спасили живота му с операция.

След 22 години в затвора Синуар е освободен през 2011 г. заедно с повече от 1000 други палестински затворници - в замяна на израелския войник Гилад Шалит. Той се завръща в Газа и оттогава отговаря за връзките между военните и политическите крила на Хамас. През 2017 г. става ръководител на Хамас, която САЩ, ЕС и Израел определят като терористична организация, пише DW.

Мохамед Деиф ръководи бригадите "Ал Касам" от 2002 г. насам. Израел го смята за отговорен за многобройни самоубийствени атентати и убийството на десетки израелски войници и цивилни. Смята се, че Деиф е до голяма степен отговорен за планирането и извършването на нападението на 7 октомври.

Деиф е един от най-издирваните мъже в Израел от 1995 г. насам. През 2000 г. той попада временно в затвора в Израел, но успява да избяга по време на размириците на Втората интифада. Оттогава от него няма почти никаква следа. Твърди се, че е оцелял след седем опита за убийство, макар и със сериозни наранявания. Говори се, че е загубил око, крак и част от ръката си. Няколко членове на семейството му са били убити при нападенията.

Снимка: БГНЕС