Броят на загиналите в Ивицата Газа расте стремглаво, жертвите станаха близо 15 000

Сред тях са 6 150 деца и 4 000 жени

23.11.2023 | 22:35 Редактор: Ивета Велева
Броят на загиналите в Ивицата Газа расте стремглаво, жертвите станаха близо 15 000

Радикалното палестинско движение "Хамас" заяви, че броят на загиналите в Ивицата Газа вече наближава 15 хил. души. Според тяхното изявление, публикувано от телевизионния канал "Ал-Арабия", в региона вече са загинали 14 854 души, сред които 6 150 деца и 4 000 жени. "Хамас" също така съобщава за 36 000 ранени и 7 000 изчезнали в Ивицата Газа.

На 21 ноември Министерството на здравеопазването на Ивицата Газа заяви, че вече не може да съобщава точни данни за загиналите, тъй като поради активните бойни действия вече не е възможно да се издирват тела и да се води статистика на загиналите. На 17 ноември Агенцията на ООН за палестинските бежанци и организация на работата съобщи, че около 830 000 бежанци са приютени в техни обекти в ивицата. По данни на мисията на ООН около 1,7 млн. жители на региона са били разселени от домовете си. През 2020 г. населението на Ивицата Газа се оценява на 2 млн. души, пише БГНЕС.

На 7 октомври "Хамас" навлезе в граничните територии на Израел след масирана ракетна атака и залови няколкостотин заложници. Повече от 1200 души станаха жертви на нападението. В отговор Израел започна военна операция, за чиято цел беше обявено пълното унищожаване на радикалното палестинско движение. След седмици на въздушни и артилерийски удари израелската армия започна сухопътна операция в Ивицата Газа.

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
Помнещ
преди 5 месеца
Израел е изкуствено създадена, спокойно може да я наречем измислена, държава от щатските говедари на окупирана арабска земя. Палестинците се борят да я отвоюват, дори има множества резолюции на ООН в подкрепа на тяхната кауза за свободна палестинска държава, които евреите умишлено не изпълняват, подкрепяни от щатските говедари с оръжие и новоотпечатани доларови хартийки. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
Наблюдател
преди 5 месеца
Ами каквото повикало такова се обадило. Искаш да унищожиш Израел, а се оплакваш за някакви мижави 15 хиляди. А има още поне два милиона. Имат още 5-6 години докато замината всичките. Сигнализирай за неуместен коментар