Иран доставя плаващи бомби на Русия, подготвя и балистични ракети?

Руските сили се подготвят за противовъздушна отбрана

24.11.2023 | 15:37 Редактор: Толя Стоянова
Иран доставя плаващи бомби на Русия, подготвя и балистични ракети?

Иран снабдява Русия с плаващи бомби и вероятно се готви да ѝ предаде балистични ракети с малък обсег на действие, посочва в последния си анализ Американският институт за изследване на войната (ISW), съобщи TVP World. Според експертите руските сили все по-често използват плаващи бомби, включително модифицирани авиационни бомби като FAB-500, KAB-500 и RPK-500, оборудвани с компоненти за плаващи бомби. Те най-често се използват в секторите на фронта в Луганск и Херсон.

Анализаторите от мозъчния тръст се позовават и на изявлението на говорителя на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби, който заяви, че Иран доставя на Русия плаващи бомби и може би се готви да прехвърли балистични ракети с малък обсег. ISW уточни в доклада си, че не е ясно дали Кърби е имал предвид, че Иран доставя на Русия само компоненти за плаващи бомби или цели бомби.

Бомбата с плаващ ефект (известна също като бомба с изчаквателна позиция) е оръжие, оборудвано с повърхности за управление на полета, което му осигурява по-плоска, плъзгаща се траектория в сравнение с конвенционалната бомба. Това позволява бомбата да бъде пусната на разстояние от целта, а не директно над нея, което позволява успешна атака, без да се излага самолетът, който пуска бомбата, на потенциална противовъздушна отбрана, предаде БГНЕС.

През август ISW съобщи, че Иран произвежда различни плаващи бомби, като основните модели включват Ghaem (с малък обсег), Sadid, Balaban и Jasin (последната е с голям обсег). Те могат да бъдат пренасяни от безпилотни самолети като Shahed-131 и 136, които Иран доставя и на Москва. Руските самолети Су-25 също могат да носят ирански плаващи бомби.

Снимка: БГНЕС