Адвокатите на Ева Кайли за "Катаргейт": ЕС наруши депутатския ѝ имунитет

По време на обиск в апартамента ѝ в Брюксел бяха открити стотици хиляди евро

22.11.2023 | 12:06 Редактор: Искра Ангелова
Адвокатите на Ева Кайли за

Преди година, когато  гръмна скандалът "Катаргейт", евродепутатът от Гърция Ева Кайли беше арестувана в резултат на скандала. Нейните адвокати Кристоф Маршан и Свен Мари смятат, че нейният депутатски имунитет е нарушен. Сега тя е на свобода и чака съдебен процес.

Припомняме ви, че корупционният скандал в Европейския парламент беше свързан с подкупване на гласове от богати арабски страни. По време на едногодишно разследване белгийските власти освободиха Кайли, но ограничиха свободата ѝ на движение. Юристи настояват Европейският парламент да върне изцяло доброто име на гъркинята, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Европейският парламент има отговорност да действа сега. Депутатите вече не трябва да отлагат този въпрос за по-късно. Ако не действат, те са изправени пред катастрофални последици. Вярваме, че законодателите са виновни. Вината е лична на хората, които управляват парламента и отказват да насрочват изслушвания. Това е лична грешка. Това е нарушение на закона", заяви Маршан.

По време на обиск в апартамента на Кайли в Брюксел бяха открити стотици хиляди евро, след което ѝ бяха повдигнати обвинения за корупция, пране на пари и участие в престъпна организация. Твърди се, че е приемала пари в брой от Катар и Мароко, за да влияе върху политическите решения на Европейския парламент. Сега обаче адвокатите настояват този случай да бъде приключен поради множество грешки, допуснати от белгийското разследване. Свен Мари заяви, че полицията малтретирани с клиента си.

"Този ​​случай вече не може да се нарича "Катаргейт". Готово е. Трябва да преименуваме този случай на "Белгиягейт". Тайните служби изготвиха доклад, който предоставиха на федералните прокурори миналия април. Много е важно Ева Кайли да не се споменава в този доклад. Не беше заподозряна в нищо. Имаше много подозрения за други хора, които първоначално не бяха замесени в този случай", коментира той.

Адвокатите на Кайли обвиняват съдията, който преди това е ръководил разследването, че се опитва да защити други европейски депутати, за които се твърди, че наистина са замесени в "Катаргейт". Адвокатите категорично настояват за пълната невинност на гъркинята.

Междувременно бившият зам.-председател продължава да ходи на парламентарни заседания, процесът ѝ се отлага.

Снимка: БГНЕС