Освен "Катаргейт: Разследват дали Ева Кайли има връзка с още три измами за подкупи в ЕС

Според запознат със случая следовател Кайли дължи на Европейския парламент общо "около 100 000 евро"

25.04.2023 | 10:21 Редактор: Михаела Димитрова
Освен

Освен обвиненията по "Катаргейт", Ева Кайли е изправена пред ново разследване и по друга причина.

Документи, с които се е запознал "Политико", разкриват нови подробности за отделно наказателно разследване, пред което е изправена гръцката евродепутатка във връзка с предполагаеми измами с четирима бивши асистенти в Европейския парламент в периода 2014-2020 г.

Разследването проверява Кайли за три потенциални измами: дали не е подвела Европарламента относно местоположението и работните ангажименти на своите асистенти, дали не е взела част от възстановените им разходи за "фалшиви" работни пътувания, които е организирала, както и дали не е взела подкупи от част от заплатите им, става ясно от писмо на Европейската прокуратура до председателя на ЕП - Роберта Мецола.

Друг гръцки депутат от ЕС Мария Спираки също е била част от тази проверка. Разследващите я обвиняват, че е заблуждавала институцията относно дейността на своите сътрудници и ги е подтиквала да подават документи за разходи за фалшиви работни пътувания. В документите обаче не се твърди, че Спираки е вземала подкупи от заплати или възстановяването на фалшиви разходи.

Според запознат със случая следовател Кайли дължи на Европейския парламент общо "около 100 000 евро".

Подробностите предлагат първия реален поглед върху разследването, след като то стана публично достояние през декември, само няколко дни след като Кайли беше вкарана в затвора по подозрение, че е замесена в още по-голям скандал - "Катаргейт" - предполагаемата мрежа за подкупи, в която, според прокурорите, са участвали държави като Катар и Мароко, плащали на членове на Европейския парламент, припомня БГНЕС.

След като всички заподозрени за "Катаргейт" вече са извън ареста и от февруари насам няма нови арести, вниманието беше насочено към делото за измама. Членовете на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент ще обсъдят при закрити врата днес за първи път случая Кайли.

Снимка: БГНЕС