ООН: Над 10 000 са цивилните жертви на войната в Украйна

Има опасност да прерасне в продължителен конфликт

21.11.2023 | 18:52 Редактор: Толя Стоянова
ООН: Над 10 000 са цивилните жертви на войната в Украйна

Над 10 000 цивилни са били убити в Украйна от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., а близо половината от най-новите жертви са далеч зад фронтовите линии, информира Службата на Върховния комисар на ООН по правата на човека, цитирана от Ройтерс.

Мисията на ООН в Украйна, която разполага с десетки наблюдатели на терен, каза, че очаква истинският брой на жертвите да се окаже значително по-голям от официалните данни, тъй като постоянно постъпва нова информация.

"Десет хиляди цивилни жертви са мрачен жалон за Украйна", каза ръководителката на мисията от наблюдатели на ООН Даниел Бел.

"Войната на Руската федерация в Украйна, която сега навлиза в 21-я си месец, има опасност да прерасне в продължителен конфликт с многобройни човешки жертви, каквито ни е трудно да проумеем", каза тя.

Голям брой от убитите са станали жертва на взривни бойни средства с голяма поразяваща сила като артилерийски снаряди, ракети и касетъчни боеприпаси, посочи ООН.

Близо половината от жертвите през последните три месеца са загинали зад фронтовите линии, което по думите на ООН се дължи на използването от руските сили на далекобойни ракети или на експлозии на невзривили се боеприпаси, предаде БТА.

Москва отрича да взема на прицел цивилни.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Пък исраел изби толкова за три седмици....но това е демократично избити цивилни така че не се броят. Сигнализирай за неуместен коментар