Не сте виждали нищо подобно: Болниците в Газа изнемогват, оперират хора с фенерчета

Настаняват бременните и раково болните пациенти до тежко ранените

20.11.2023 | 18:07 Редактор: Вяра Димова
Не сте виждали нищо подобно: Болниците в Газа изнемогват, оперират хора с фенерчета

В Ивицата Газа има 36 болници. Според ООН обаче 2/3 от тях вече не функционират. Останалите са безнадеждно препълнени. Бременни и раково болни пациенти са настанени плътно един до друг до тежко ранени и травматизирани хора. Много от ранените са деца и младежи. Въведен е режим на тока, операциите често се извършват с фенерчета или със светлината на мобилните телефони.

Неправителствената организация "Лекари без граници" съобщава, че от началото на войната са били ранени хиляди хора. Много от тях се намират в критично състояние. Други десетки хиляди бягат от сраженията и търсят убежище в болниците. За да облекчат поне малко ситуацията, Франция и Италия вече изпратиха край бреговете на Газа свои военни кораби с интегрирани болници и операционни зали на борда.

Терористичната групировка "Хамас" нападна Израел в началото на октомври. Тогава терористите убиха най-малко 1200 души и отведоха около 240 други като заложници в Ивицата Газа. Първоначално Тел Авив заложи на въздушните удари, но от близо три седмици провежда и сухопътна офанзива. Клиниките в северната част на Ивицата Газа все по-често са в центъра на сраженията. Те са единствената надежда за многобройните ранени и едно от малкото останали места, в които могат да се скрият цивилните, които не са избягали на юг. 

Здравни заведения са били нападани и в предишни конфликти - например в Сирия. Новото обаче е това, че в Газа болниците умишлено биват използвани за щит от едната воюваща страна и така се превръщат в очевидна цел за другата. Нещо такова досега не се е случвало в подобни измерения, пише DW.

Боевете в Северна Газа са съсредоточени по-конкретно върху четири болници. "Ал Шифа" е най-голямата клиника в ивицата Газа. По последни данни на ООН в нея са били хоспитализирани най-малко 2300 души. Болните, ранените, бежанците и медицинският персонал все още са там - въпреки катастрофалната ситуация с доставките. Тел Авив подозира, че под клиниката има команден център на "Хамас" и обвинява организацията в използване на цивилните като "човешки щит".

Недалеч от "Ал Шифа" се намира детската болница "Рантиси". Израелската армия влезе в болницата в понеделник. Твърди, че в мазето има изоставен команден център на "Хамас", както и че е открила "доказателства" за това, чe там са били държани някои от отвлечените заложници. Самата клиника вече не функционира.

В болницата "Ал Кудс", която се намира в по-южната част, има около 100 легла. Според ООН през последните седмици до 14 000 души са избягали там от сраженията. Миналата неделя палестинският Червен полумесец съобщи, болницата е трябвало да бъде затворена поради изчерпването на запасите от гориво, вода и храна. Хората, намиращи се вътре, са били евакуирани на юг. Израел съобщава за 21 палестински бойци, убити в боевете около "Ал Кудс".

Снимка: БГНЕС