Земеделците в Сърбия радикализират протестите си, блокираха основни пътища

Искат увеличение на държавните субсидии до 35 000 динара на хектар

20.11.2023 | 17:21 Редактор: Толя Стоянова
Земеделците в Сърбия радикализират протестите си, блокираха основни пътища

Стотици фермери блокират пътища в областта Войводина, житницата на Сърбия, като настояват за по-големи субсидии и премахване на акцизите върху горивата. В осмия ден от протеста фермерите, освен блокадата на село Чента на пътя Зренянин - Белград, блокираха и пътя Зренянин - Нови Сад край Арадац във Войводина, съобщи "Бета".

Блокади има и на пътя Фаркаджин - Ковачич, както и пътя към граничния пункт с Румъния в Сръпска Църня. Земеделци блокираха тази сутрин магистралата Ковин-Баванище-Панчево с над 50 трактора, като пропускат само линейки и коли с деца. Както и предходните дни фермерите блокират пътищата в цяла Войводина в периода от 7 до 16 часа или 17 часа местно време в зависимост от посоката, отбеляза "Ен1".

Протестите на земеделските производители идват в момент на разгорещена предизборна кампания преди предсрочния парламентарен вот на 17 декември. Фермерите, подкрепени от опозиционни партии и движения във Войводина, искат правителството в оставка на Ана Бърнабич да увеличи държавните субсидии до 35 000 динара (326 долара) на хектар от около 9000 динара в момента, уточнява Ройтерс.

Фермерите настояват и за държавно субсидирани кредити през 2024 г., стимули за отглеждането на едър рогат добитък и за производство на млечни продукти, продажба на дизелово гориво без акциз, регулиране на стоковия пазара и др. Министърът на земеделието Йелена Танаскович каза миналата седмица, че земеделските субсидии в бюджета за 2024 г. възлизат на 100 милиарда динара, като поиска фермерите да предложат как да се разпределят средствата, предаде БТА.

През 2022 г. селското стопанство представлява над  6,7% от сръбската икономика и над 21% от износа.

Снимка: БГНЕС