Последиците от наводненията в Гърция шокираха еврокомисаря по земеделието

"Разрушенията са отвъд това, което си представях и което видях на снимки", заяви Войчеховски

05.10.2023 | 20:20 Редактор: Тодор Петров
Последиците от наводненията в Гърция шокираха еврокомисаря по земеделието

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски е на посещение в засегнатите от унищожителни наводнения райони в Централна Гърция. Той пристигна в Гърция по покана на министъра на аграрното развитие и храните Лефтерис Авгенакис, с когото днес обиколиха райони от префектура Тесалия, както и селскостопански ферми.

За да се запознаят отблизо с мащаба на щетите, които бяха предизвикани от двата циклона "Даниел" и "Елиас" миналия месец, Войчеховски и Авганакис прелетяха с хеликоптер над наводнените площи в района и езерото Карла. Те също така посетиха и напълно унищожена оранжерия за домати и памукови полета, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Разрушенията са отвъд това, което си представях и което видях на снимки", заяви Войчеховски и добави, че ще направи всичко по силите си, за да се използва всеки наличен европейски ресурс.

"Присъствието на комисаря показва, че Европа е тук", отбеляза от своя страна гръцкият министър пред пострадалите фермери.

Авгенакис посочи пред еврокомисаря, че основният проблем е да се намери начин, който да гарантира, че дадените обезщетения ще бъдат близо до реалната стойност на загубената продукция.

При наводненията в Тесалия се удавиха 110 хил. селскостопански животни и 135 хил. птици, бяха унищожени над 109 хил. пчелни кошера.

След първия циклон "Даниел", който удари Централна Гърция в началото на септември и отне живота на 17 души, Европейският съюз отпусна 2,2 млрд. евро на страната за справяне с бедствието.

Снимка: БГНЕС