Пациенти напускат болницата "Ал Шифа" кой както може. Израел активно бомбардира в Газа

Палестинските медии съобщиха и за 26 загинали, предимно деца, при бомбардировка в Хан Юнис

18.11.2023 | 13:47 Редактор: Елеонора Танева

Израелската армия даде един час срок за евакуация на хората от болницата "Ал Шифа" в град Газа. А стотици започнаха да бягат пеша от болницата. Военната операция в Газа продължава четвърти ден. Израел твърди, че групировката "Хамас", която контролира палестинската ивица, използва най-голямата болница в района за терористичните си цели. 

В лечебното заведение се намират около 2 300 души. Сред тях са пациенти, медицински персонал и разселени хора. 

При операцията си тези дни израелската армия обяви, че е намерила близо до болницата телата на две жени, които са сред отвлечените от "Хамас" при нападението от 7 октомври. Властите в ивицата казаха, че са убити шестима души при израелски въздушен удар по къща в друг град, в централната част на анклава. Палестинските медии съобщиха и за 26 загинали, предимно деца, при израелска бомбардировка в Хан Юнис, в южна Газа. Жертви и ранени има и при въздушен удар по бежански лагер на окупирания Западен бряг. 

Военното крило на движението "Фатах" потвърди, че загиналите в лагера са негови бойци. Наблюдатели отбелязват, че за първи път израелската армия прилага новата тактика на разширяване на операцията си и в други райони, освен в Газа. 

Световната здравна организация отново надигна глас срещу израелските действия. Във видеообръщение към Общото събрание на ООН генералният директор на СЗО нарече военните удари "все по-неоправдани". 

"Световната здравна организация продължава да призовава заложниците на "Хамас", които все още са живи, да бъдат освободени. Атаките на "Хамас" и други въоръжени групировки срещу Израел, избиването на 1200 души и вземането на над 200 заложници са напълно неоправдани. Но и "равнището на израелския отговор изглежда все по-неоправдано. Сега светът вижда как се "разрушава цивилизоваността, системата, основана на правила и доверие между държавите", заяви Тедрос Гебрейесус.

Тази криза е "тежко изпитание за ООН и страните, които членуват в нея".

От Тел Авив към Ерусалим продължава маршът на солидарност със семействата на израелските заложници. Участниците в протеста настояват правителството да осигури освобождаването на хората, които все още са в плен на "Хамас".

Вижте повече в репортажа на Григори Недялков.

Снимка: БГНЕС