Израел даде час за евакуация на болницата "Ал-Шифа", пациенти трябва да тръгнат пеша

По високоговорители израелските военни дадоха разпореждане

18.11.2023 | 10:50 Редактор: Елеонора Танева
Израел даде час за евакуация на болницата

Израелските войски наредиха евакуацията на болницата "Ал-Шифа" "в следващия час" по високоговорители в събота, съобщи журналист на AFP на място, докато войските претърсваха съоръжението за скривалища на "Хамас".

Най-голямата в Газа болница "Ал-Шифа" превърна във фокуса на войната Израел-Хамас, която сега навлиза в седмата си седмица след атаките на 7 октомври срещу Южен Израел. Израел твърди, че "Хамас" управлява база под "Ал-Шифа“, обвинение, което екстремистите отричат. ООН изчисли, че 2300 пациенти, персонал и разселени палестинци са се укривали в "Ал-Шифа“ преди израелските войски да навлязат в сряда.

Министерството на здравеопазването на "Хамас" в Газа обяви десетки смъртни случаи там в резултат на прекъсвания на електрозахранването, причинени от недостиг на гориво на фона на интензивни битки, пише БГНЕС.

Израел отправи многократни призиви болницата да бъде евакуирана на юг, но медицински специалисти казват, че пациентите не могат да бъдат преместени. Директорът на болницата Мохамед Абу Салмия каза пред AFP, че израелските войски са го инструктирали да осигури "евакуацията на пациенти, ранени, разселени лица и медицински персонал и че те трябва да се придвижат пеша към брега на морето“. 

Снимка: БГНЕС