Гърция е сезирана в Съда на ЕС, не е представила актуални карти на риска от наводнения

Страната единствена не е спазила това задължение

16.11.2023 | 23:13 Редактор: Вяра Димова
Гърция е сезирана в Съда на ЕС, не е представила актуални карти на риска от наводнения

Гърция е сезирана в Съда на Европейския съюз, тъй като не е представила актуализирани карти на риска от наводнения, според днешното решение на Комисията, което дори отбелязва, че страната е единствената страна членка на Съюза, която не е взела необходими действия, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Предоставянето на конкретните карти се изисква от Директива 2007/60/ЕО за оценка и управление на рисковете от наводнения ("Директива за наводнения"), се отбелязва в съответното съобщение. Същевременно Комисията обяснява, че член 14, параграф 2 от настоящата директива, задължава държавите членки да преразгледат и, ако е необходимо, да актуализират картите на риска от наводнения до 22 декември 2019 г. и в съответствие с член 15, параграф 1, държавите членки трябваше да уведомят Комисията за прегледа, и когато е уместно, за актуализирането на тези карти три месеца след тази дата, т.е. до 22 март 2020 г.

Посочените карти на риска са основни инструменти за управление на свързаните рискове, подчертава Комисията в съобщението си. Те също така спомагат за повишаване на осведомеността относно районите, застрашени от наводнения, и помагат на общностите да разработят стратегии за намаляване на тези рискове.

Гражданска защита може да използва тези карти, за да планира как да управлява извънредна ситуация. Картите могат да се използват и при планиране на земеползването и градско развитие, по-специално за предотвратяване на създаването на нови опасности.

"Тъй като Комисията не получи необходимата информация от Гърция, тя изпрати предупредително писмо до Гърция през февруари 2022 г., последвано от мотивирано становище през септември 2022 г. Към днешна дата Гърция все още не е изпълнила задълженията си по Директивата, съществуващите карти все още не са ревизирани. Гърция е единствената страна членка, която не е спазила това задължение", подчертава Комисията.

В същото време се отбелязва, че "картите са необходими за изготвянето на надеждни планове за управление на риска от наводнения, които трябваше да бъдат изготвени до 22 декември 2021 г. и предадени до 22 март 2022 г. Производство за нарушение също беше започнато срещу Гърция за забавеното одобрение на тези планове за управление на риска от наводнения".

"Комисията счита, че усилията на гръцките власти до момента не са били задоволителни и достатъчни, следователно предявява иск срещу Гърция в Съда на Европейския съюз", се подчертава в съобщението.

Снимка: БГНЕС