Washington Post: Гръцката рафинерия "наруши" санкциите и снабди дори Пентагона с руски петрол

Вестника документира как Пентагонът на САЩ несъзнателно набавя руски петрол през гръцка рафинерия

15.11.2023 | 16:27 Редактор: Ивета Велева
Washington Post: Гръцката рафинерия

Откакто западните държави обявиха санкции за руския петрол в отговор на нахлуването в Украйна, гръцка рафинерия, която обслужва американската армия, бързо се адаптира. В рамките на няколко месеца тя информира инвеститорите, че е спряла да приема забранения петрол и е намерила други източници. Така започва обширният доклад на Washington Post , който е резултат от разследване на журналистите Евън Халпър, Далтън Бенет и Джонатан О'Конъл.

Според доклада е имало причина руският петрол, поне на хартия, да бъде толкова лесно отстранен от веригата за доставки.

Нефтопродуктите, идващи от Русия, продължават да постъпват към рафинерията “Motor Oil Hellas“ в Гърция, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

"Те просто поеха по нов маршрут, стотици километри извън енергийния маршрут през съоръжение за съхранение на петрол в Турция, пътуване, което скри отпечатъка на Русия, тъй като собствеността върху продуктите смени собственика си няколко пъти, преди да стигне до Гърция", съобщава Washington post.

На пръв поглед доставките на рафинерията на мазут от корабния терминал Dortyol в Турция изглежда потвърждават изявленията на Белия дом и европейските лидери, че ембаргото върху руския петрол работи по план, лишавайки руския президент Владимир Путин от така необходимите приходи за финансиране на Русия.

Фактът, че тези пратки съдържаха материали с произход от Русия, подчертава порестия характер на санкциите и неуспеха да бъдат агресивно наложени.

Количествата мазут, изпращани от "Dortyol" до "Motor Oil Hellas", и индустриалната практика за смесване на продукти от различен произход, докато се съхраняват, осигуряват голямо количество продукти от Русия в сместа, според експерти от индустрията с дълбоки познания за петролните потоци и санкциите правила, които прегледаха данните за корабоплаването и търговията по искане на Washington Post.

"Не виждам друго възможно заключение, освен това, че руското гориво отива в "Motor Oil Hellas", каза Робърт Ауерс, дизайнер на рафинерии и анализатор на пазара на рафинирани горива в изследователската фирма RBN Energy, който прегледа констатациите на американския вестник.

Снимка: БГНЕС