За 4 месеца през България за Западна Европа руски горива са донесли на Москва €1 млрд.

"Лукойл" преработвала петрола и го пращала към чужбина, се посочва в доклад на неправителствени експерти

09.11.2023 | 18:47 Редактор: Вяра Димова

Руски петрол за Западна Европа се изнася от България, а заобикалянето на санкциите минава през "Лукойл". Това се съобщава в доклад на неправителствени експерти. За четири месеца тази схема за износ на руски продукти е генерирала 1 млрд. евро в бюджета на Русия. Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" отрече твърденията.

За да изнася руските петролни продукти в чужбина, "Лукойл" се възползвала от вратичка в текстовете на санкциите.

"Компанията може да изнася горива, произведени от руски петрол, когато се застрашава екологичната сигурност на региона. Такива рискове ние не сме наблюдавали", каза Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията.

Българската рафинерия преработвала руския петрол и го пращала към чужбина, твърдят авторите на доклада.

"Има два конкретни случая, където има внос на български горива, произведени с руски петрол, в Ротердам, също и прехвърляне на български горива, произведени от руски петрол, във Флорида. Този износ на горива е допринесъл за 1 млрд. бюджетни приходи за Кремъл", коментира още Владимиров.

Коментар по темата направиха и от ГЕРБ. 

"Само за 6 месеца, в които "Лукойл" печели у нас, може да се финансира групировката "Вагнер" за една година", подчерта Делян Добрев.

Министър-председателят Николай Денков знаел за подозренията, че руски петролни продукти пътуват през България за Европа, но останал изненадан от мащаба. 

"Това, което е в правомощието на българското правителство и беше направено, бе да се повишат задължително данъците, които трябва да плаща "Лукойл". Съответно от една страна да намалеят средствата, които влизат в руската страна за водене на войната, а от друга страна да се повишат приходите за българския бюджет", заяви Денков.

От Центъра за изследване на демокрацията са информирали българските и международните органи.

"Надяваме се европейските и американските власти да окажат натиск върху българското правителство да прекрати тези способи и да се вдигне дерогацията, защото тя обслужва интересите на Кремъл", уточни Владимиров.

Пред държавното радио заместник-председателят на Надзорния съвет на Бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим" Александър Величков отрече да е правен износ на руски петролни продукти по заобиколен начин

Вижте повече в репортажа на Теодор Лазаров.

Снимка: БГНЕС