Politico: От България се изнася руски петрол за Западна Европа

По този начин се заобикаля забраната на Европейския съюз

09.11.2023 | 13:40 Редактор: Тодор Петров

Кремъл е събрал допълнителни 1 млрд. евро за войната си през тази година, след като най-голямата частна петролна компания на Русия се възползва от "вратичка" в правилата за санкциите на Европейския съюз - с помощта на България". Така започва публикация в брюкселското издание Politico, позововайки се на доклад на неправителствената "Глобъл Уитнес", базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух. 

Според данните от анализа, бургаската рафинерия "Нефтохим", чийто основен собственик е руската "Лукойл", заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в страни членки с продукти, произведени от руски петрол. 

По този начин, възползвайки се от полученото изключение от забраната за внос на руски суров петрол и нефтопродукти, е натрупала солидни печалби. Премиерът Николай Денков коментира, че за да намали свръхпечалбите, правителството е увеличило данъците на рафинерията. 

Със случая беше запознат и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение у нас. До този час от "Нефтохим" няма коментар.

Министърът на финансите Асен Василев заяви пред Politico, че рафинерията разполага с капацитет за съхранение само за 10 дни, и добави, че освобождаването от санкции ще помогне на правителството да събере до 250 млн. евро под формата на данъци през тази година, посочва изданието.

"Не се чувстваме отговорни за износа на "Лукойл" и произтичащите от това приходи за Кремъл. Дерогацията е въведена не само за да се помогне на България, но и за да се гарантира, че рафинерията работи", каза Василев за Politico.

Снимка: БГНЕС