България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт в ЦИД: Казусът с "Лукойл" е типичен пример за завладяната държава

Няма да има стремглаво покачване на цените, ако дерогацията бъде отменена, заяви Ремина Алексиева

27.10.2023 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за разпоредбите, с които се налагат такси върху вноса на руски природен газ в България. Последваха остри нападки от страна на премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев.

Ремина Алексиева от Центъра за изследването на демокрацията (ЦИД), която е и експерт в програма "Енергетика и климат", коментира пред Bulgaria ON AIR, че президентът опитва да се възползва от всичките му дадени правомощия - вето върху Закона за енергетиката, второ - сезиране на КС. 

"Тук трябва да се разграничи интересът на държавата от спазването на регламента, свързан със санкциите в контекста в Украйна, а от друга страна - частно-правните договорни отношения. Не бих могла да коментирам дали има нарушения, преди да сме се запознали обстойно кое точно от закона се оспорва като концепция", каза тя в студиото на "България сутрин".

Прекратяването на дерогацията на "Лукойл" за руския петрол се отлага. Решението взе управляващото мнозинство. 

"Темата е типичен пример за завладяната държава. Имаме монополно положение на "Лукойл" на пазара чрез всякакви способи. Тази дерогация беше въведена в защита на потребителите, цените да не скочат. Целите не са изпълнени, защото потребителите не са запазени, имаме задълбочаване на корупционните практики", подчерта Алексиева.

Анализите на ЦИД показват, че няма да има стремглаво покачване на цените, ако дерогацията бъде отменена. Няма реална опасност, ако се въведат алтернативни рафинирани продукти, цената да скочи стремглаво, изтъкна Алексиева. По думите ѝ "само с около 10% ще бъде увеличението на цената".

"Рафинерията има пълна готовност да използва неруски суров петрол. Чрез зловредните практики много години наред, технически самите производители и вносители са били изтласкани от пазара. Вече имаме две наложени санкции срещу "Лукойл", защото упражняват такива практики. Имаме доказателства, че компанията има нужда да промени начина, по който оперира. До 3 месеца може абсолютно да сме диверсифицирали доставките и вноса", смята Алексиева.

Гостът обърна внимание, че имаме високо ниво на енергийна бедност и трябва да се фокусираме върху това либерализацията на енергийния пазар да се случи по начин, който не ощетява потребителите.

Гледайте целия разговор във видеото.