Денков разкритикува Радев: Президентът не защитава българския интерес

Като неправомерно премиерът определи решението на президента да сезира КС

26.10.2023 | 17:38 Редактор: Вяра Димова

С този свой акт президентът по никакъв начин не защитава българските интереси. Това е неправомерно и не трябваше да го прави. Дали защитава чужди интереси, нека всеки сам да помисли. Така министър-председателят акад. Николай Денков коментира от Брюксел решението на държавния глава да сезира Конституционния съд за въведената от парламента нова енергийна вноска върху вноса и транзита на природен газ през България. 

Цялата информация за таксата от 20 лв. за мегаватчас, която засяга единствено печалбата на "Газпром", е изпратена в Европейската комисия, посочи още премиерът.

"Експертите там я разглеждат, ако имат някакви коментари по техническата реализация, ще ги изпратят. Никой не е казал, че тази такса не е правомерна", уточни Денков.

Министър-председателят ще отговори в нормативно определения срок на въпроса на народния представител Делян Пеевски за изплатените и дължими задължения на "Лукойл" към държавния бюджет. Според него "това е начинът институциите да си говорят една с друга". Той предупреди обаче "никой да не очаква, че ще действаме извън нашите права и задължения". 

Премиерът подчерта за пореден път добрата си съвместна работа с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. В отговор на журналистически въпрос той даде позитивна оценка на нейните действия за влизането на България в Шенгенското пространство.

"Всички трябва да се подкрепяме в нашите общи усилия да бъдат преодолени препятствията", каза акад. Денков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)