Полицията в Атина арестува двама турски граждани за извършване на терористични действия

Използвали са фалшиви самоличности

14.11.2023 | 22:25 Редактор: Толя Стоянова
Полицията в Атина арестува двама турски граждани за извършване на терористични действия

Двама турци са арестувани за борба с тероризма в квартал "Мениди" на гръцката столица Атина. 56-годишният турчин, който е арестуван заедно със свой съгражданин, се предполага, че в миналото е бил замесен в сериозен случай на трансфер на оръжие в остров Хиос, тъй като е имал висяща заповед за арест за терористични действия, доставка, трансфер на оръжия и експлозиви, както и за финансиране от името на терористичната организация DHKP-C, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Според полицейски източници се предполага, че 56-годишният мъж е участвал в случая с откриването на оръжия в моторна лодка през 2013 г. в Хиос. Оттогава той е издирван. 54-годишният мъж, който също е бил арестуван от Отдела за борба с тероризма, е бил задържан през 2020 г. в квартала "Сеполия" в Атина заедно с други сънародници, когато в тунел, който сами са изкопали в къщата, която са ползвали, са били открити оръжия. Срещу него е образувано дело след пререкание, което е имал с полицейски служители в град Халкида.

Двамата са използвали фалшиви самоличности с гръцки данни и във вторник сутринта са били изправени пред прокурор. Арестите са извършени вчера следобед. Полицаите от отдела за борба с тероризма, след издаване на заповеди за арест, са арестували 56-годишен турски гражданин, който според заповедта е обвинен в терористични действия, и 54-годишен мъж, срещу когото се очакваше решение на тричленния пленум на съда в Халкида за насилие срещу служители от повече от едно общо лице, обикновена телесна повреда от общо лице в серия и повреждане на имущество, използвано за обща полза от общо лице.

Освен това двамата са арестувани за неподчинение поради отказ да им бъдат взети пръстови отпечатъци и за престъпления по закона за фалшифициране и за оръжията, тъй като първият е показал фалшиви документи за самоличност, а вторият е притежавал лютив спрей. По време на извършените претърсвания, наред с други неща, са намерени и иззети: фалшиви документи за самоличност, мобилни телефонни устройства, карти за съхранение на данни, лютив спрей и парична сума. Арестуваните лица са изправени пред компетентните органи на прокуратурата.

Снимка: Pixabay