Байдън: Не искаме да късаме с Китай, а да подобрим отношенията си

Напоследък Вашингтон и Пекин постигнаха известен напредък в търговските и икономическите отношения

14.11.2023 | 21:07 Редактор: Толя Стоянова
Байдън: Не искаме да късаме с Китай, а да подобрим отношенията си

Президентът Джо Байдън заяви, че Съединените щати не се стремят да се дистанцират от Китай, а всъщност искат подобряване на отношенията, докато се подготвя за дългоочакваната среща на върха с президента Си Дзинпин в Сан Франциско. Двамата лидери ще разговарят в кулоарите на срещата на върха на АПЕК в Калифорния, докато търговското напрежение, санкциите и въпросът за Тайван подхранват споровете между най-големите икономики в света.

"Ние не се опитваме да се откъснем от Китай. Това, което се опитваме да направим, е да променим отношенията към по-добро", заяви Байдън малко преди да замине за Сан Франциско, цитиран от АФП.

Запитан какво се надява да постигне на срещата, той отговори: "Да се върнем към нормален курс на кореспонденция; да можем да вдигнем телефона и да разговаряме един с друг, ако има криза; да можем да се уверим, че нашите военни все още имат контакт помежду си".

Но Байдън също така предупреди, че Съединените щати са предпазливи по отношение на инвестициите в Китай поради бизнес практиките на Пекин.

"Няма да продължа да поддържам позиции, при които, ако искаме да инвестираме в Китай, трябва да предадем всичките си търговски тайни", каза той.

Запитано за очакванията на Пекин за срещата на върха, китайското външно министерство запази неопределеност, споменавайки "задълбочена комуникация" и "важни въпроси, свързани със световния мир".

Китай също така даде ясно да се разбере, че няма да отстъпи по въпроси, които смята за червени линии, като Тайван. Напоследък Вашингтон и Пекин постигнаха известен напредък по отношение на търговските и икономическите отношения и преговорите за изменението на климата, предаде БГНЕС.

По време на пътуването си Си ще вечеря с водещи американски бизнес лидери и се очаква в разговорите си с Байдън да настоява за облекчаване на търговските ограничения на САЩ.

Снимка: БГНЕС