Байдън зове Израел да защитава главната болница в Газа

Стотици хора са блокирани при нечовешки условия в болничния комплекс "Ал-Шифа"

13.11.2023 | 22:30 Редактор: Елеонора Танева
Байдън зове Израел да защитава главната болница в Газа

Президентът на САЩ Джо Байдън призова Израел да защити главната болница в Газа, докато около комплекса се водеха тежки боеве между израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) и Хамас, предаде АФП.

"Надявам се и очаквам, че ще има по-малко натрапчиви действия по отношение на болницата", каза Байдън пред репортери в Овалния кабинет, когато бе попитан дали е изразил загриженост пред Израел по този въпрос.

Байдън, който говори, докато подписваше инициатива за изследване на женското здраве заедно с първата дама Джил Байдън, добави, че е "в контакт с израелците" по въпроса.

Той заяви, че все още се преговаря за споразумение за "освобождаване на затворниците" с помощта на държавата от Персийския залив Катар.

Хирург от благотворителната медицинска организация "Лекари без граници" заяви, че стотици хора са блокирани в болничния комплекс "Ал-Шифа" и са подложени на "нечовешки" условия, информира БТА.

Израел твърди, че враговете му от "Хамас" са построили военния си щаб под болницата "Ал-Шифа" - обвинение, което терористичната организация отрича - докато агенциите на ООН и лекарите в лечебното заведение предупреждават, че липсата на гориво за генераторите отнема живота на хора, включително на бебета.

СЗО в палестинските територии съобщи рано, че най-малко 2300 души - пациенти, здравни работници и хора, бягащи от боевете - се намират в осакатеното заведение "Ал-Шифа".

Снимка: БГНЕС