Смъртта на прага на най-голямата болница в Газа - лечебното заведение спря работа, СЗО с тежки думи

Нетаняху изрази надежда, че освобождаването на заложниците е все по-близо

13.11.2023 | 13:49 Редактор: Искра Ангелова

Най-голямата болница в Газа вече не функционира и смъртните случаи сред пациентите се увеличават, съобщи Световната здравна организация. Болниците в Газа остават под обсада от израелската армия и натискът няма да отслабне, докато заложниците на "Хамас" не бъдат освободени.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази надежда, че освобождаването на заложниците е все по-близо. Това се дължи на засиления военен натиск, който израелската армия оказва през последните дни.

"Чухме за всякакви договорки, но това се оказа просто въдица, не беше нищо. Но в момента, в който започнахме сухоземната операция, нещата започнаха да се променят. Това е в резултат на натиска, на военния натиск, който израелската армия оказва на лидерите на "Хамас". Ще обявим, веднага щом имаме напредък", коментира той.

Близо 240 души, сред които и деца, са държани в плен от "Хамас" от 7 октомври насам. Освобождаването на хората е категоричното условие, което поставя Израел, за да прекрати бомбардировките си.

На този фон, хуманитарната ситуация в Газа е катастрофална - през последните два дни и болниците бяха под обстрел. Световната здравна организация е успяла да възстанови комуникацията с най-голямата болница "Ал Шифа" в северната част на Газа.

"Положението е тежко и опасно. Изминаха 3 дни без електричество, без вода и с много слаб интернет. Постоянната стрелба и бомбардировките в района влошиха и без това критичните обстоятелства. За съжаление, броят на смъртните случаи на пациенти се е увеличил значително", поясни председателят на СЗО - Тедрос Гебрейесус.

Вижте повече в репортажа на Кристина Цветкова.

Снимка: БГНЕС