6 бебета починаха в болница в Газа заради липсата на ток, сестри се борят за живота на други

Медицинските сестри извършват "ръчни дихателни масажи"

13.11.2023 | 11:13 Редактор: Искра Ангелова
6 бебета починаха в болница в Газа заради липсата на ток, сестри се борят за живота на други

Контролираните от "Хамас" власти в Ивицата Газа обявиха, че 15 души са починали поради липса на електричество в болница "Аш Шифа" в град Газа, предаде Франс прес. Тези данни не са проверени по независим път.

"Шест недоносени бебета" и "девет пациенти в интензивното отделение" са починали поради липса на електричество в най-голямата болница в подложената на израелски обстрел Ивица Газа, заяви заместник-министърът на здравеопазването в контролирания от ислямисткото движение палестински анклав Юсеф Абу Риш.

Самият Абу Риш се намира в "Аш Шифа", където са подслонени и хиляди разселени палестинци.

В събота управата на "Аш Шифа" съобщи, че 39 недоносени бебета все още се намират в болницата и че медицинските сестри извършват "ръчни дихателни масажи", за да ги поддържат живи.

Представител на неправителствената организация "Лекари без граници" каза, че в интензивното отделение се намират 17 пациенти.

северната част от Ивицата Газа не работи нито една болница", заяви още Юсеф Абу Риш, цитиран от БТА.

Обръчът около болниците в ивицата се затяга от петък. Израелската армия твърди, че "Хамас" използва лечебните заведения за нападения срещу нея. Освен това болниците са без електричество поради недостига на гориво, дължащ се на израелската блокада, посочва AFP.

Снимка: БГНЕС