Бойците на "Хамас" планирали широкомащабна война срещу Израел?

Някои от тях били снабдени с храна, боеприпаси и оборудване за няколко дни

13.11.2023 | 08:27 Редактор: Искра Ангелова
Бойците на

Бойци на палестинската групировка "Хамас" са планирали да достигнат до Западния бряг, за да започнат широкомащабна война срещу Израел, разкрива американският вестник The Washington Post. В доклад на международните разузнавателни агенции се твърди, че при планирането на атаката от 7 октомври членовете на "Хамас" са събрали данни чрез работници от Ивицата Газа, на които е било разрешено да влизат ежедневно в Израел, за да работят. Много от тези работници са били наети на работи в същите общности, които бяха нападнати и опустошени от "Хамас " в атаката от 7 октомври.

Някои от бойците на "Хамас" са били снабдени с достатъчно храна, боеприпаси и оборудване за няколко дни. Те са имали инструкции в случай на успех на първата вълна от атаката да продължат да навлизат по-дълбоко в територията на Израел и да се насочат към големите градове в страната.

Щурмовите екипи успяват да проникнат до Офаким, израелски град, разположен на около 25 километра от Ивицата Газа и на около половината от разстоянието между анклава и Западния бряг, пояснява "Фокус".

Според двама високопоставени служители на разузнаване на държава от Близкия Изток и един бивш служител на САЩ с подробни познания по фактите, едно от звената е носело разузнавателна информация и карти, показващи намерението да се продължи офанзивата чак до границата на Западния бряг.

Снимка: БГНЕС