Тръмп: Ще използвам ФБР за преследване на политически врагове

Президентът на САЩ (2016 - 2021 г.) е изправен пред четири отделни наказателни дела

10.11.2023 | 17:51 Редактор: Толя Стоянова
Тръмп: Ще използвам ФБР за преследване на политически врагове

Доналд Тръмп предположи, че ако се върне в Белия дом догодина, ще използва ФБР и правосъдното министерство, за да преследва политическите си съперници, което още повече ще разпали страховете за това какво може да означава втори мандат на републиканския кандидат-президент.

Тръмп направи тези коментари по време на интервю за Univision. Водещият Енрике Асеведо го попита за множеството му правни проблеми, като каза: "Казвате, че са въоръжили министерството на правосъдието, че са въоръжили ФБР. Бихте ли направили същото, ако бъдете избран?".

"Те вече го направиха, но ако искат да продължат с това, да, със сигурност може да се случи и в обратна посока. Те пуснаха джина от кутията", отговори Тръмп, цитиран от "Гардиън".

"Когато си президент и си свършил добра работа и си популярен, не ги преследваш, за да можеш да спечелиш изборите. Те са направили обвинения, за да спечелят изборите. Наричат го въоръжаване", добави той.

"Но да, те са направили нещо, което позволява на следващата партия, искам да кажа, че ако се случи да съм президент и видя някой, който се справя добре и ме бие много лошо, казвам да слезе и да го обвини, най-вече той ще бъде извън бизнеса. Те ще бъдат извън бизнеса. Те ще бъдат изключени от изборите", заяви Тръмп.

Обвиняването на политическите съперници е отличителна черта на авторитарните режими и забележките на републиканеца са най-откровените публични разкрития досега за антидемократичната власт, която той би донесъл при един втори президентски мандат, предаде БГНЕС.

Тръмп е категоричният лидер в републиканската надпревара за номинацията през 2024 г. и все още не се е появил съперник, който да му отправи сериозно предизвикателство. В неотдавнашните национални проучвания срещу Джо Байдън Тръмп също често показва преднина - което изнервя много демократи.

Тръмп е изправен пред четири отделни наказателни дела, включително два различни федерални процеса, свързани с работата му с класифицирани документи и с усилията му за отмяна на изборите. И двете дела бяха заведени от Джак Смит, специален съветник на Министерството на правосъдието, назначен от главния прокурор Мерик Гарланд, за да изолира делата от политически натиск.

Снимка: БГНЕС