Доналд Тръмп застана пред съда в Ню Йорк по делото за измама за $250 млн.

Ако бъде признат за виновен, последиците ще са катастрофални за империята му

07.11.2023 | 08:31 Редактор: Вяра Димова
Доналд Тръмп застана пред съда в Ню Йорк по делото за измама за $250 млн.

Американският президент Доналд Тръмп (2007-2012) застана на свидетелската скамейка в Ню Йорк, където даде показания по повдигнатия срещу него съдебен процес за измама на стойност 250 млн. долара. Той е обвинен в подвеждащо увеличаване на нетната стойност на активите му, с което е спечелил благоприятни условия от банки и застрахователи.

Разпитът на милиардера беше концентриран върху степента на участието му в изготвянето финансовите отчети на компаниите му. По време на разпита Тръмп многократно влезе в сблъсък със съдията по делото, който трябва да прецени дали да наложи стотици милиони долари глоби на компаниите му. Той обвини съда в тенденциозност и още на път към съдебната зала нарече представителите на съдебната власт "политически сътрудници".

"Сигурен съм, че съдията ще отсъди срещу мен, защото той винаги отсъжда срещу мен", каза американският президент в периода 2007-2012, цитиран от БНР.

За разлика от четирите наказателни дела, пред които е изправен Тръмп, този граждански процес не заплашва да го вкара в затвора. Ако бъде признат за виновен, последиците биха били катастрофални във финансово отношение за бизнес империята му.  Прокуратурата иска глоби в размер на 250 млн. долара, както и налагане на ограничения, които биха попречили на Тръмп и синовете му Ерик и Доналд да правят бизнес в родния си щат Ню Йорк.

Снимка: БГНЕС