Пускат ваксина срещу заразяване от опасни комари, засечени са първо в Созопол

Вирусът чикунгуня, пренасян от тигровите комари, причинява треска и силни болки в ставите

10.11.2023 | 09:48 Редактор: Елеонора Танева
Пускат ваксина срещу заразяване от опасни комари, засечени са първо в Созопол

Здравните власти на САЩ одобриха първата в света ваксина срещу чикунгуня - вирус, разпространяван от заразени тигрови комари, който Администрацията по храните и лекарствата нарече "възникваща глобална заплаха за здравето".

Ваксината, разработена от европейската компания Valneva, която ще се продава под името Ixchiq, е одобрена за хора на 18 и повече години, които са изложени на повишен риск, съобщи FDA.

Очаква се зелената светлина, дадена на Ixchiq от американския лекарствен регулатор, да ускори разпространението на ваксината в страните, където вирусът е най-разпространен.

Чикунгуня, която причинява треска и силни болки в ставите, обикновено се среща в тропическите и субтропическите райони на Африка, Югоизточна Азия и части от Северна и Южна Америка.

"Вирусът на чикунгуня обаче се разпространява в нови географски райони, което води до увеличаване на разпространението на болестта в световен мащаб", казва FDA, като съобщава за повече от пет милиона случая през последните 15 години.

През 2011 г. за пръв път е установено наличие на тигров комар в България, в Созопол. През 2014 г. е установено наличието му в Бургас и Пловдив, а до 2016 г. – и в Пазарджик, Варна и Благоевград.

Симптомите понякога могат да продължат месеци или дори години, но вирусът рядко е фатален. Понастоящем няма специфично лекарство за лечение на чикунгуня, освен обичайните медикаменти за облекчаване на болката и температурата, пише БГНЕС.

При липсата на превантивно лечение досега единственият начин за предпазване от заразяване беше да се избягва ухапване. Ваксината се инжектира в една доза и съдържа жива, отслабена версия на вируса на чикунгуня, както е стандартно при другите ваксини.

Снимка: pixabay