Не чешете ухапаното от комар, може да причините инфекция

Най-добрият начин за предотвратяване на усложнения е облекчаването на сърбежа

30.06.2023 | 23:04 Редактор: Вяра Димова
Не чешете ухапаното от комар, може да причините инфекция

Ухапванията от комари често се проявяват с разширена зона на зачервяване и топлина в областта на ухапването. Възможно е също да се появят червени ивици, разпространяващи се от мястото на ухапване. Най-добрият начин за предотвратяване на усложнения от ухапване от комар е облекчаването на сърбежа.

Когато мястото е разчесано, това може да причини инфекция, като наруши целостта на кожата и позволи на бактериите да навлязат през нея. Ако инфекцията не бъде лекувана, тя може да се развие в по-сериозна инфекция, като целулит.

Какви са симптомите на ухапване от комар?

Ухапването от комар се проявява като сърбяща подутина, която възниква, след като комар се храни с кръвта на жертвата. Сърбежът всъщност е алергична реакция към протеини в слюнката на комара. Почти всеки човек е алергичен към ухапвания от комари до известна степен.

Сърбежът и зачервяването от ухапване от комар обикновено продължават не повече от четири дни, въпреки че подутината може да се задържи до една седмица. Ако симптомите на ухапването от насекомото се влошат след първите 24 часа или продължават повече от четири дни, това е възможно да се дължи на инфекция.

Ухапването от комар може да бъде инфектирано при разчесване. Когато кожата е нарушена при силното чесане, патогени могат да проникнат през нея. Без лечение, инфектираните ухапвания от насекоми е възможно да се развият в абсцес или по-сериозна инфекция, известна като целулит.

Симптоми на абсцес, предизвикан от ухапване от комар:

Абсцесът представлява джоб от гной, натрупана точно под кожата, поради възпалителен процес в отговор най-често на инфекциозен агент. Ухапването от комар може да прерасне в абсцес, ако бактерии инфектират раната след разчесване. Признаците на  абсцес включват:

Изтичане на течност или гной от мястото на ухапване;

Втвърдена кожна тъкан и подуване около инфекцията;

Зачервяване, чувствителност и топлина в областта;

Кожна лезия, която може да бъде отворена или затворена рана или повдигната област

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay