В сезона на комарите: Как да се предпазим от ухапвания и има ли опасност от инфекции?

Маларията е едно от най-често срещаните и трудно контролируеми инфекциозни заболявания

10.06.2023 | 08:45 Редактор: Петя Кръстева
В сезона на комарите: Как да се предпазим от ухапвания и има ли опасност от инфекции?

Комарите са най-активни преди изгрев и около залеза на слънцето, поясни старши лейтенант д-р Диляра Маринова от Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия. Специалистът съветва пътуващите за Африка, Южна Америка и южните части на Азия да започнат профилактика на малария две седмици преди тръгване. Комарите се привличат най-много от издишания от човек въглероден диоксид, както и от някои съставки на потта. Най-сигурният начин за предпазване от ухапване е напръскване с репелент.

Маларията е едно от най-често срещаните и трудно контролируеми инфекциозни заболявания, чието разпространение е доста специфично. Заразяването става чрез ухапване от комар. Болестта съществува от хиляди години, но е специфичен видът комари, които я пренасят – анофилус. По думите на Маринова този вид комари вече не се среща в България, тъй като тук няма достатъчно водни басейни със застояла вода, където те могат да живеят нормално.

Заболяването засяга много голям брой хора, но над 90 на сто от тях са в държави, които се намират на юг от Сахара, посочи още д-р Маринова. 

Според нея не може да се каже кой е първоизточникът на заразата. Има различни хипотези, според които болестта тръгва от примати, а след това са се заразили комарите. Впоследствие заразата се пренася и върху хората. Със сигурност не се пренася от човек на човек, каза още д-р Маринова.

Към момента ваксината срещу малария е достъпна само за децата в Африка, като все още е в начален етап на прилагане, отбеляза медикът.

Профилактиката на заболяването дава много висок процент предпазване от заразяване, като тя трябва да започне най-малко две седмици преди пътуването към държава, в която маларията е разпространена. Профилактиката продължава през цялото време на престоя, както и около месец след напускането на ендемичния район. 

Освен лекарствената профилактика, има и напълно ефективно лечение на маларията, стига да е започнало навреме, предаде БТА. 

Инкубационният период на маларията е 7-30 дни. Първите симптоми на болестта са температура, главоболие, болки в мускулите, възможно гадене или повръщане, но е много специфична високата температура, която не се повлиява от медикаменти, както и придружаващото втрисане. 

Комарите са най-активни сутрин преди изгрева на слънцето и вечер - около залез слънце

Д-р Маринова обобщи, че в България рядко се срещат заболявания, които се пренасят от комари. 

Снимка: Pixabay