Как промяната в климата влияе върху пръскането срещу комари?

Тази година акцията продължи по-дълго, до началото на октомври

16.10.2022 | 15:00 Редактор: Ирена Бакърджиева

Акция за пръскане срещу комари през есента. Третирането на зелени площи в столичните квартали е възложено от Общината.

Комари виждаме всяка година през лятото. А общините пръскат още от пролетта, за да се справят с вредителите. Тази година обаче акцията продължи по-дълго, до началото на октомври.

"За комарите се пръска пролетта, пръска се и когато е топло. Но сега времето застудя и тук преди няколко дни пръскаха. Минаха между блоковете, пуснаха леко. Те пръскат тук по улицата, но там, където децата си играят, тук, където заградиха, слагат одеяла, лежат, кърлежи има", сподели Александър.

"Ами, ако има комари или някакви други насекоми, може да се пръска, зависи. Тук тази година имаше доста между другото, а и има доста алергични деца. А и някоя година е топло до края на месец октомври", смята Десислава Маринова.

Според експерти всяка година се провежда по график стандартно пръскане срещу комари и други вредители.

"Това са мероприятия, които се провеждат всяка година по едно и също време. Все още не сме в зимните месеци и виждате, че през последните години се изменят и температурите, продължават до по-късна есен с положителни температури и близки до летните дори. Така че обработките са необходими. Комарите са преносители на много болести и дори с превантивна мярка обработките са наложителни", обясни главен експерт Дирекция зелена система - Сияна Хлебарска.

За да бъде извършена спешна операция за борба срещу комарите в края на лятото, са отделени допълнително 2 млн. лева. А фирмата изпълнител получава около 1 млн. лева от тях.

"Бюджетът е според позицията на договора. Той е съобразен с площите, които се обработват и видеообработки, които се извършват в него. Бюджетът върви в синхрон всяка година и нямаме промяна в него. Фирмата, сключила договор да провежда обработките в междублоковите пространства на Столична Община, е ДДД1. Тя е спечелила конкурс по реда на закона за обществените поръчки, сключила е договор съобразно всички законови изисквания", посочи Сияна Хлебарска.

От Националния център за заразни и паразитни болести са на мнение, че трябва да се пръска срещу комари, при нужда, а не по предварителен график.

Вижте повече в репортажа на Елеонора Дъбова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК