Внимание: Комарите обичат миризмата на сапун

Съществуват доказателства, че кокосовите масла са естествено средство за отблъскване на комарите

15.05.2023 | 22:21 Редактор: Юлиан Христов
Внимание: Комарите обичат миризмата на сапун

Ароматите на сапун може да направи човека по-привлекателна мишена за комарите. Това показва ново проучване на американски учени, съобщава "Гардиън".

В него се посочва, че комарите може да са привлечени от сапуна, защото, когато не се хранят с кръв, те допълват нуждата си от захари с растителни нектари.

"Фактът, че приемаме тези цветни, плодови миризми и ги поставяме върху телата си, означава, че сега един и същ предмет мирише едновременно на цвете и на човек", казва Клеман Виноже, ръководил проучването в Политехническия институт и държавен университет на Вирджиния.

В проучването обаче се отбелязва също, че ефектът на сапуните се различава донякъде при различните хора, вероятно поради взаимодействието между сапуните и уникалната миризма профил на всеки човек.

"Забележително е, че един и същ индивид, който е изключително привлекателен за комарите, когато не е измит, може да се превърне в още по-привлекателен за комарите с един сапун, а след това да стане отблъскващ или противен за комарите с друг сапун", каза Виноже, цитиран от БТА.

Учените стигат до заключението, че изборът на сапун може отчасти да обясни защо някои хора са магнит за комари, докато други се измъкват без ухапвания.

В изследването са участвали четирима доброволци, които са предоставили проби от тъкани, които са носили като ръкав, докато са били неизмити или след измиване с четири различни марки сапуни. За да се изключи въздействието на издишания въглероден диоксид, който е друг важен сигнал за комарите, е използвана тъкан, а не кожата на участниците.

Измиването с три от използваните сапуни изглежда, че е увеличило привлекателността на някои, но не на всички доброволци, докато измиването с четвъртия вид, който съдържал кокосово масло, по-скоро отблъсквал комарите. Съществуват доказателства, че кокосовите масла са естествено средство за отблъскване на комарите, припомнят учените.

Снимка: pixabay