Няма кой да събере маслините в Гърция, въпреки добрите заплати

За труда си наетите получават между 50 и 60 евро на ден

08.11.2023 | 12:10 Редактор: Толя Стоянова
Няма кой да събере маслините в Гърция, въпреки добрите заплати

Собствениците на маслинови насаждения в Гърция са изправени пред голям недостиг на работна ръка за събиране на новата реколта, съобщи гръцката телевизия "Мега". 

Земеделците изпитват затруднения да намерят чужденци, като недостигът на работници е довел до повишаване на надницата. Заплащането за труда на ден се движи между 50 и 60 евро, което е с 25% повече в сравнение с миналата година, посочва Agronews.

За да се справи с проблема с липсата на земеделски работници, Центърът по труда в Ираклион на средиземноморския остров Крит е задействал програма, която стимулира безработни да работят в първичния сектор и по-специално в сектора на маслините, като покрива разходите им за пътуване и престой. Досега в програмата участват 500 безработни. Според експерти на острова липсват близо 10 000 работници.

Тази година производството е по-малко в сравнение с миналата година поради климатичните условия, опустошителните пожари в страната и голямото разпространение на маслинови мухи, но въпреки това има остра нужда от работна ръка, предаде БТА. 

Смята се, че в момента Гърция има нужда от 60 до 80 хил. земеделски работници. Освен в сектора на маслините недостиг на работна сила има в други земеделски сектори. Миналата година Гърция подписа споразумение с Египет за наемане на 5000 сезонни работници, но правителствени източници посочват, че има значително забавяне на списъците с кандидати, за който отговаря египетското министерство на труда. Междувременно зехтинът в страната се превърна в луксозна стока, тъй като цената му се повиши с до 30% спрямо последния сезон.

Снимка: Pexels


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 5 месеца
Хахахах 50, 60 евро на тази инфлация и високи цени са нищо бе, вие шегувате ли се...да си ги берат собствениците Сигнализирай за неуместен коментар