Путин отмени ратификацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити

Ключови държави, включително САЩ и Китай, не го ратифицираха

02.11.2023 | 13:05 Редактор: Вяра Димова
Путин отмени ратификацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити

Руският президент Владимир Путин подписа закон за отмяна на ратификацията на Договора за пълна забрана на ядрените опити от страна на Русия, предаде АФП. Договорът от 1996 г. забранява всички ядрени взривове, включително изпитания на ядрени оръжия в реално време, но така и не влезе в сила, тъй като някои ключови държави, включително САЩ и Китай, не го ратифицираха.

Западът обвинява Русия, че използва безразсъдна ядрена реторика, откакто започна офанзивата си в Украйна през февруари миналата година. Миналата седмица руският президент наблюдава учения с балистични ракети, които според министъра на отбраната Сергей Шойгу са тренировка за "масиран" ответен ядрен удар срещу неназован враг.

През октомври Путин също така заяви, че "не е готов да каже" дали Русия ще извърши ядрени опити в реално време. Законопроектът за отмяна на договора мина през руския парламент миналия месец по бързата процедура. По време на парламентарните изслушвания председателят на "Държавната дума" Вячеслав Володин заяви, че стъпката за отмяна на договора е отговор на "цинизма" и "грубото отношение" на САЩ към ядрените оръжия, припомня БГНЕС.

Въпреки че така и не влезе в сила, споразумението беше ратифицирано от 178 държави, включително ядрените сили Франция и Великобритания, и има символична стойност. Поддръжниците му твърдят, че то установява международна норма срещу изпитването на ядрени оръжия в реално време, но критиците казват, че потенциалът на споразумението остава нереализиран без ратификацията на големите ядрени сили.

Руският парламент ратифицира споразумението през юни 2000 г., шест месеца след като Путин стана президент.

Снимка: БГНЕС