Кой ще поеме властта, ако Путин умре, и какви са процедурите?

Владимир Путин става президент през 1999 година

28.10.2023 | 21:47 Редактор: Искра Ангелова
Кой ще поеме властта, ако Путин умре, и какви са процедурите?

Въпроси за бъдещето на Русия и кой ще наследи руския президент Владимир Путин, който управлява над 20 години, циркулират все повече в пространството. През последната седмица в Telegram и други информационни канали упорито циркулира слух за влошеното здраве на руския държавен глава, та дори и за смъртта му. Това определено провокира вълната от въпроси както в Русия, така и по света.

В понеделник се появи информация, че 71-годишният Путин е получил сърдечен арест и е бил настанен в лечебно заведение. По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече и заяви, че руският президент е в добро здраве. 

В петък руският Telegram канал General SVR пък съобщи, че президентът Путин е починал, а ден преди това е бил активиран неговият двойник.

Рак на щитовидната жлеза, болест на Паркинсон, проказа или влошаване на състоянието след инсулт са само някои от многото недоказани заболявания, за които се говори, че са сполетели руския лидер през последните години.

Владимир Путин става президент през 1999 г. и се утвърждава като един от най-прочутите политици в съвременната история.

Сегашният му мандат би следвало да изтече през следващата година, но съгласно мащабните промени в Конституцията, въведени през 2020 г., той може да управлява Русия до 2036 г., пише "Индипендънт". 

Инвазията в Украйна и смъртта на десетки хиляди руски войници обаче доведоха до някои "пукнатини" за първи път в 20-годишното управление на Путин. 71-годишният президент също така е и обект на множество спекулации, че здравето му се влошава, а бъдещето на Русия не е сигурно след смъртта му. 

През юни той се изправи пред най-голямата заплаха за властта си, след като бившият му съюзник Евгений Пригожин вдигна въоръжен бунт и призова частната си армия да тръгне към Москва, за да свалят руското военно командване. Известен някога като "готвача на Путин", лидерът на "Вагнер" имаше голямо влияние след нахлуването в Украйна като собственик на частната военна компания. Нарастващите му критики към военното ръководство го превърнаха в реална заплаха за режима на Путин, като руският държавен глава се закани да има тежки последствия за неговото "предателство" и "измяна".

Само два месеца след осуетения бунт Пригожин умира при мистериозни обстоятелства на борда на самолет, летящ между Москва и Санкт Петербург.

Макар че тази опозиция срещу руското ръководство беше бързо потушена, тя постави въпроси за бъдещето на ръководството на страната и за това кой е на опашката да замени авторитарния ѝ лидер.

За разлика от други световни лидери в историята, членове на семейството на Путин не са сред кандидатите за негов заместник, като за отношенията им с президента са известни много малко подробности. Известен с потайността си относно личния си живот, 30-годишният му брак със стюардесата Людмила Шкребнева приключи с развод през 2013 г. на фона на спекулации за извънбрачната му връзка с пенсионираната гимнастичка Алина Кабаева.

Макар да не е известно колко деца има след разпадането на брака си, от Шкребнева са двете му дъщери - Мария Воронцова, 36 г., и Катерина Тихонова, 35 г.

Нито една от тях не участва в политиката, а той отказва да назове публично имената на внуците си.

В случай, че Путин умре Съветът на федерацията на Русия разполага с 14 дни, за да свика предсрочни президентски избори. Ако той не предприеме действия, Централната избирателна комисия ще ги свика, а премиерът Михаил Мишустин ще изпълнява функциите на временно изпълняващ длъжността президент.

В интервю за "Индипендънт" британският историк д-р Марк Галеоти заяви: "По конституция той поема функциите, когато президентът е мъртъв или дееспособен - тогава той би бил действащ. Той е класически избор на технократ. Очаквам това да се случи, но има и други кандидати".

Дмитрий Медведев

Медведев е известен като един от най-близките хора до Путин и често е спряган като един от потенциалните му наследници. Той беше президент на Русия от 2008 до 2012 г. Оттеглянето му бе по-късно разкрито като предварително уговорена сделка. 

Някога смятан от Запада за умерен глас в Кремъл, той си спечели репутацията на "лошото ченге" на Путин, наричайки украинците "хлебарки" и отправяйки все по-войнствени заплахи, свързани с ядрени оръжия.

Бившият професор по право беше и министър-председател от 2012 до 2020 г., преди да стане заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, припомня "24 часа".

С течение на годините обаче се смята, че подчинената му роля под ръководството на Путин е отслабила собствената му способност да консолидира властта сред руския елит.

dm

Сергей Кириенко

Сред другите имена, спрягани за поемане на лидерското кормило, е Сергей Кириенко, който от 2016 г. изпълнява длъжността Първи заместник-началник на Генералния щаб на Русия и за когото се знае, че е сред най-близкото обкръжение на Путин.

Участвайки в управлението на новоприсъединените украински територии. става ясно, че той има ежедневна комуникация с президента и поддържа добри отношения с всички основни ключови играчи в политическия елит на Русия.

Въпреки това д-р Галеоти отхвърля шансовете му някога да излезе на преден план в руската политика и казва, че е по-добре да работи като "задкулисен" оператор.

sk

Сергей Шойгу

Въпреки позицията му на един от най-влиятелните хора в Русия, Сергей Шойгу вече не е вероятен избор за наследник на Путин. Причината - "унизителната траектория на войната в Украйна". 

Министърът на отбраната някога беше избран за най-популярния политик в страната след Путин и е известно, че е близък със сдържания лидер, като двамата често прекарват летните си ваканции заедно.

"Преди инвазията определено щях да кажа Шойгу, но сега репутацията му е накърнена с инвазията", каза д-р Галеоти.

"Той все още се ползва със сравнително висока обществена подкрепа и доверие и е феноменален задкулисен оператор. Дните, в които той можеше да бъде президент, може би са отминали, но като царедворец той все още може да бъде наистина влиятелен.", допълва той.

shoigu

Николай Патрушев

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Патрушев познава Путин още от времето, когато са работили заедно в КГБ, и е бил основен стратег при нахлуването в Украйна през 2014 и 2022 г.

Съобщава се, че 71-годишният Патрушев е "една от малкото фигури, в които Путин се вслушва", а за сина му Дмитрий също се говори като за потенциален наследник на Путин предвид позицията му на министър на земеделието.

Сред другите предложения са кметът на Москва Сергей Собянин, бившият бодигард Алексей Дюмин и началникът на щаба Дмитрий Козак.

"Ще трябва да е някой, който да може да създаде коалиция, който да е в състояние да бъде приемлив както за технократите, така и за елита на сигурността", каза д-р Галеоти.

"Доста вероятно е това да не е някой от големите зверове, именно поради необходимостта от създаване на коалиция", пояснява той.

"Мисля, че всъщност руската система ще се справи с кризата доста бързо и стремително и ще видим следващия политически елит, който ще се стреми да сложи край на войната в Украйна и на конфронтацията със Запада. Путин доста вероятно ще се превърне в изкупителна жертва за всичко, което не е наред", заключи Галеоти.

np

Снимки: БГНЕС