Много от най-разпространените антибиотици вече не са ефективни за бебета и деца

Те не вършат работа при 33% от случаите на сепсис, казват учени

02.11.2023 | 10:37 Редактор: Вяра Димова
Много от най-разпространените антибиотици вече не са ефективни за бебета и деца

Голяма част от широко употребяваните антибиотици в цял свят вече не са ефективни за бебета и малки деца в борбата с инфекции като менингит и пневмония. Учени от университета в Сидни твърдят, че антибиотиците не са ефективни за 33% от случаите на сепсис при новородени в глобален мащаб.

Набляга се на проблема с антибиотичната резистентност, който набива популярност в последните няколко години. Многобройни антибиотици все още са одобрени за употреба от Световната здравна организация и намират широко приложение в лечението на инфекции в цял свят, особено в бедни страни. 

Антибиотичната резистентност застрашава особено много малки деца и бебета, понеже те са изложени на по-висок риск от инфекции, както и други заболявания. Причината за това се крие в резистентността на микроорганизмите (като бактерии и вируси), към най-широко употребяваните антибиотици. Учените, провели изследването, твърдят, че не се разработват достатъчно нови антибиотици, подходящи за деца, които да могат да бъде разпространени из цял свят.

Нарастването на проблема с антибиотичната резистентност все повече и повече усилва нуждата от разработването на нови решения в борбата против тези често срещани инфекции. Стари антибиотици продължават да се употребяват в цял свят, макар и те да не са ефективни заради антибиотичната резистентност на бактериите. Примери за такива антибиотици са ceftriaxone, който се използва против пневмония и инфекции на пикочните пътища, и gentacimin – антибиотик, предназначен за третиране на менингит и сепсис.

Когато получим инфекция от някакъв вид бактерия, провежданото лечение за премахването на бактерията води до бързата еволюция на този микроорганизъм, за да може той да оцелее в такава враждебна за него среда. Впоследствие тя придобива резистентност към използваното лечение, позволявайки ѝ да продължи да живее и да инфектира други организми. 

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay