Байдън и Си Дзинпин с договорка за среща в Сан Франциско?

Двете страни работят за среща "лице в лице", посочват от Белия дом

28.10.2023 | 09:55 Редактор: Вяра Димова
Байдън и Си Дзинпин с договорка за среща в Сан Франциско?

Според неназован американски високопоставен служител президентът Джо Байдън и китайският президент Си Дзинпин са се договорили да се срещнат по време на срещата на върха на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество следващия месец в Сан Франциско. В изявление от Белия дом се казва, че двете страни работят за среща "лице в лице" Байдън - Си по време на форума на който ще си дадат среща 21 тихоокеански държави.

Между 2-те страни вече е изработено принципно споразумение за срещата след като китайският външен министър Ван И се срещна вчера с държавния секретар Антъни Блинкен и съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан. Предстои да бъде уточнена датата и мястото на срещата, както и други подробности, информира БНР.

В петък американския президент проведе едночасов разговор с китайския външен министър Ван И. От Белия дом казаха, че по време на разговора Байдън е подчертал, че както Съединените щати, така и Китай трябва "да поддържат отворени линии за комуникация и трябва да работят заедно, за да се справят с глобалните предизвикателства".

Говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че според Байдън срещата с китайския външен министър показва "положително развитие и добра възможност за поддържане на диалога".

Снимка: БГНЕС