На косъм от трагедията: Китайски изтребител мина на 3 метра от бомбардировач на САЩ

Китай става все по-настъпателен в предявяването на претенциите си към по-голямата част на Южнокитайско море

27.10.2023 | 10:58 Редактор: Толя Стоянова
На косъм от трагедията: Китайски изтребител мина на 3 метра от бомбардировач на САЩ

Китайски изтребител е минал на около три метра от американски бомбардировач Б-52 над Южнокитайско море, като едва не е причинил инцидент. В изявлението на военните се подчертава реалната възможност за злополука на фона на борбата на двете страни за влияние в този регион.

По време на нощното прехващане двумоторният китайски изтребител "Шънян Чжай-11" се е приближил до самолет на американските военновъздушни сили с "неконтролирана превишена скорост, минавайки отдолу, отпред и на разстояние от три метра от бомбардировача Б-52, излагайки на опасност от сблъсък и двете летателни средства", заяви Индо-тихоокеанското командване на САЩ.

"Обезпокоени сме, че този пилот не е съзнавал колко близо е бил от катастрофа", посочват американските военни.

При подобен инцидент през май китайското правителство е отхвърлило американските възражения и е изискало Вашингтон да престане да извършва подобни полети над Южнокитайско море, съобщи Асошиейтед прес. 

Китай става все по-настъпателен в предявяването на претенциите си към по-голямата част на Южнокитайско море като към свои териториални води. САЩ и други страни, които използват огромното пространство на океана за корабоплаване, не приемат тази позиция. Претенциите на Китай доведоха до продължителни териториални спорове с други държави с излаз на Южнокитайско море, което е един от значимите световни търговски маршрути.

Миналата седмица кораб на китайската брегова охрана и един от корабите на китайската морска милиция се сблъскаха поотделно с кораб на филипинската брегова охрана и с военно снабдително корабче край спорен атол, предаде БТА.

САЩ и техните съюзници редовно провеждат военни учения в Южнокитайско море, а самолети редовно летят в района, като посланието е, че въздушното и водното пространство там са международни, посочва АП.

Американският бомбардировач Б-52 е извършвал "обичайна законна операция в международно въздушно пространство над Южнокитайско море", когато е бил прехванат от китайския боен самолет "Шънян Чжай-11" във вторник, обяви армията на САЩ. Прехващанията са обичайни, като по думите на американската страна от есента на на 2021 г. са отчетени повече от 180 подобни случая, макар и да не е често срещано самолетите да се разминават на толкова малко разстояние. 

Американската армия заяви, че случилото се няма да промени подхода ѝ в региона. "САЩ ще продължат да летят, плават и действат – безопасно и отговорно – доколкото международните закони го позволяват", гласи изявлението.

Снимка: БГНЕС