Си Дзинпин: Да се разберат Китай и САЩ е от ключово значение за света

Призивът идва преди ключовото посещение на външния министър Ван И във Вашингтон

25.10.2023 | 10:50 Редактор: Вяра Димова
Си Дзинпин: Да се разберат Китай и САЩ е от ключово значение за света

Китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай иска да си сътрудничи със САЩ, докато двете страни преодоляват различията си и работят заедно, за да отговорят на глобални предизвикателства, съобщават китайските медии и Ройтерс.

Дали ще успеят САЩ и Китай да намерят "правилния" начин да се разбират, ще бъде от ключово значение за света, заяви Си в писмо, връчено на годишната вечеря на Националната комисия за отношенията между САЩ и Китай в Ню Йорк.

Призивът на Си за по-стабилни двустранни отношения, които според него трябва да бъдат изградени на принципите на "взаимно уважение, мирно съвместно съществуване и печелившо и за двете страни сътрудничество", е отправен преди ключовото посещение на външния министър Ван И във Вашингтон по-късно тази седмица.

Посещението от четвъртък до събота на китайския външен министър ще бъде най-високото равнище на лични срещи преди очакваната среща на американския президент Джо Байдън и Си в Сан Франциско за форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АПЕК) през ноември. Редица високопоставени американски представители, включително държавният секретар Антъни Блинкен, се срещнаха с китайските си колеги в Пекин това лято.

Основен приоритет на Вашингтон е да гарантира силното сътрудничество между двете най-големи икономики в света и предотвратяването на опасността различията им по редица въпроси – от търговията до Тайван и Южнокитайско море, да прераснат в конфликт, пише investor.bg.

"Китайски наблюдатели смятат, че визитата ще открие пътя към възможна среща между ръководителите на двете държави, но допълват, че Вашингтон трябва да положи конкретни усилия, за да отговори на притесненията на Пекин и да покаже искреността си", коментира контролираното от държавата китайско издание Global Times.

Снимка: БГНЕС