Мицотакис започва борба срещу компаниите, които продават храни на по-високи цени

Виждаме началото на края по отношение на растящата инфлация, каза премиерът на Гърция

21.10.2023 | 09:12 Редактор: Вяра Димова
Мицотакис започва борба срещу компаниите, които продават храни на по-високи цени

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обеща да започне борба "срещу мултинационални и национални компании, които продават своите продукти на много по-високи цени, отколкото в други страни", информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Говорейки за високите цени на храните и стоките от първа необходимост на пазара, Мицотакис призна, че цените все още са високи, но твърди: "Виждаме началото на края по отношение на растящата инфлация".

Що се отнася до цените на зехтина, които скачат от седмица на седмица, премиерът обвини за това "глобален феномен", като отново отхвърли перспективата за намаляване на ДДС и говори за действия на правителството за ограничаване на високите цени. 

Мицотакис каза още, че с падането на цените ръстът на доходите ще продължи. Тъй като контролът на пазара не е довел до задоволителни резултати, министър-председателят решава да изпрати "сигнал" на компании и мултинационални корпорации, които печелят от пазара. 

"Ако някои си мислят, че Гърция е бананова република и продават едни и същи стоки на различни цени, то те ще имат големи проблеми. Ако трябва, ще се справим с тях и ще го направим. Имайте търпение и ще видите", предупреди Мицотакис. 

Снимка: БГНЕС