Цените на електроенергията в Гърция скачат с до 30% през ноември

Потребителите ще се сблъскат с повишенията, но те няма да са тежки, посочиха от Министерството на околната среда и енергетиката

21.10.2023 | 08:15 Редактор: Вяра Димова
Цените на електроенергията в Гърция скачат с до 30% през ноември

Очаква се цените на електроенергията да се покачат с до 30% през ноември, тъй като доставчиците на електроенергия в Гърция ще обявят нови увеличения на тарифите за следващия месец, съобщи кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Министерството на околната среда и енергетиката прогнозира, че потребителите ще се сблъскат с повишения на цените, но те няма да са особено тежки, тъй като субсидиите (за домакинствата) все още задържат цените и са в сила до края на годината.

Основната причина за увеличението е повишението на цената на газа, което се случи в сянката на войната в Близкия изток, както и от експлозията на подводен тръбопровод между Финландия и Естония. Показателно е, че ноемврийският холандски договор за хъб (TTF) в момента "работи" на цена от 50 евро за мегаватчас, докато октомврийският договор приключи на 36,53 евро за мегаватчас.

Според министъра на околната среда и енергетиката Теодорос Скилакакис в края на декември спират хоризонталните субсидии, които са в сила от миналата година и ще бъдат въведени нови субсидии, но за определени категории уязвими граждани. Новите субсидии ще засегнат многодетните семейства, разширените категории уязвими потребители и хората, които се отопляват на електроенергия, въз основа на модела на доходите, използван за субсидиране на нафта. Следващата седмица се очаква да бъдат обявени нови мерки за подкрепа на електроенергийния сектор.

На 12 октомври министрите на отбраната на Гърция, България и Румъния се съгласиха да разширят мрежата от тръбопроводи за гориво на НАТО към източния фланг на Алианса. Тримата министри – на Гърция - Никос Дендиас, на България - Тодор Тагарев и румънският заместник-министър на отбраната - Симона Кожокару, подписаха писмо за намерения в кулоарите на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел.

Инициативата има за цел да подобри устойчивостта на инфраструктурата за доставки на гориво на източния фланг на НАТО. Маршрутът за разширяване на тръбопроводната мрежа на гръцка територия (Халкеро-Александруполис) и тяхното взаимно свързване ще увеличат гръцкото влияние като част от основната мисия на Алианса за възпиране и отбрана.

Снимка: pixabay