Ще ядем по-скъпа пица заради скока на цената на зехтина?

Растящите цени на маслиновото масло в цяла Европа ще се задържат поне за още един сезон

21.10.2023 | 07:00 Редактор: Толя Стоянова
Ще ядем по-скъпа пица заради скока на цената на зехтина?

Цената на зехтина продължава да се увеличава, тласкайки нагоре разходите за най-предпочитаните ястия в Италия и Испания, въпреки че общата инфлация отслабва на редица места в Европа.

Месечните индекси на Bloomberg за пица и паеля, които изчисляват колко италианските и испански домакинства трябва да похарчат за съставки за емблематичните ястия в съответната страна, нарастват съответно с 8,2% и 20,6% спрямо година по-рано през септември.

Това е много над общата инфлация, която бе 5,6% в Италия и 3,3% в Испания през месеца. Домакинствата в двете страни също така плащат повече за зеленчуци. В същото време в Италия намаляват цените на брашното, моцарелата и електричеството, необходими за приготвяне на пица, а в Испания – на морските дарове и рибата.

Но това, което наистина изпъква, е цената на зехтина: в Италия тя е нагоре с 43% спрямо година по-рано, а в Испания с цели 67%.

Растящите цени на маслиновото масло в цяла Европа ще се задържат поне за още един сезон, принуждавайки потребителите да се ограничават, предупредиха миналата седмица от Европейската комисия.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels