Двама души загинаха след като мощната буря "Бабет" връхлетя Шотландия

Най-силните ветрове се очакват през нощта срещу събота

20.10.2023 | 18:18 Редактор: Толя Стоянова
Двама души загинаха след като мощната буря

Двама души загинаха, а семейства останаха в капана на наводнени домове в Шотландия, когато бурята "Бабет" се придвижи на изток и доведе до отмяна на полети и фериботи в Скандинавия.

Метеорологичната служба на Великобритания издаде рядко срещано червено предупреждение за тежки метеорологични условия за части от Източна Шотландия, където за петък и събота се прогнозират "извънредни валежи" до 22 см, предаде АФП.

Полицията съобщи, че тялото на 57-годишна жена е било открито, след като в четвъртък следобед тя е била отнесена от река. Служителите в южното ирландско графство Корк, където по-рано през седмицата бяха наводнени стотици домове и предприятия, определиха потопа като най-тежкия от поне 30 години насам. Наложи се да бъде евакуирана общинската болница за възрастни хора в град Мидълтън, Корк, където главната улица е била на метър и половина под водата, предаде БГНЕС.

В петък, когато бурята връхлетя Шотландия, шотландският лидер Хъмза Юсаф предупреди, че не може да подчертае "колко опасни" са условията, особено в североизточния град Бречин. Службите за спешна помощ се опитваха да достигнат до блокираните жители, но бяха затруднени от силните течения и наводненията, достигащи близо два метра.

"Просто е абсолютно ужасно. Никога не съм виждала подобно нещо", заяви местният съветник Джил Скот и добави, че стотици домове са наводнени.

Скандинавските страни се подготвят за пристигането на бурята, като най-силните ветрове се очакват през нощта срещу събота. Шведският институт по метеорология и хидрология (SMHI) и датската метеорологична агенция DMI издадоха предупреждения за проливни дъждове, повишени нива на водата и бурни ветрове с пориви, достигащи силата на бурята.

Летището в Копенхаген, Дания, съобщи в социалните мрежи, че 77 полета от и до центъра са отменени. Няколко фериботни оператора също преустановиха услугите между Дания и Германия, както и маршрутите между Швеция и Германия и Швеция и Полша.

Снимка: БГНЕС