Тайван се готви за "Койну": Измериха 200 км/ч в окото на бурята, вълните стигат 4 м

Властите издадоха предупреждение за опасния тайфун

03.10.2023 | 12:02 Редактор: Елеонора Танева
Тайван се готви за

Централната метеорологична служба на Тайван издаде предупреждение заради тайфуна "Койну", който се очаква да достигне острова утре, предаде ДПА.

Службата издаде предупреждението в 11:30 ч. местно време, като призова жителите на източните окръзи Хуален и Тайтун и на южните окръзи Пинтун и полуостров Хънчун да се подготвят за бурята.

Синоптичката Ву Ванхуа каза на пресконференция, че жителите на засегнатите райони следва да очакват проливни дъждове и силни ветрове утре и четвъртък.

Ву каза, че "Койну", който в момента е на близо 440 км източно от Олуанпи - най-южната точка на Тайван, се придвижва на североизток. Окото на бурята вероятно ще връхлети Южен Тайван утре вечер или в четвъртък сутрин, уточнява БТА.

Според метеорологичната служба "Койну" продължава да се засилва. Днес в окото на бурята бяха регистрирани ветрове със сила 162 км/ч и пориви на вятъра от близо 198 км/ч.

Ву каза, че с наближаването на бурята на полуостров Хънчун са били регистрирани вълни с височина 4 метра.

Според Централната метеорологична служба тайфунът "Койну" до петък ще е преминал над Тайван и се очаква да достигне крайбрежните райони на югоизточната китайска провинция Гуандун.

Снимка: Pixabay