"Психиката ни не издържа": Огромно отчаяние в Гърция след бурята "Елиас"

Все още има населени места без ток и питейна вода

30.09.2023 | 14:18 Редактор: Михаела Димитрова

Бурята "Елиас" се оказа по-разрушителна и от "Даниел". От 1954 година Гърция не е виждала наводнение с подобни разрушения и щети. Все още има населени места без ток и питейна вода. Във Волос тази година падналите количества валежи са 100 пъти над нормата. 

За по-малко от месец през централна Гърция минаха два циклона - "Даниел" и "Елиас". Вторият се оказа по-разрушителен от първия. В продължение на три дни жителите на Тесалия преживяха воден кошмар от бурята "Елиас". След силните и обилни валежи бяха наложени много евакуации и спасителни операции.

Най-засегнат бе Волос. 21 дни след "Даниел" градът беше изложен отново на изпитание.

"Вижте как живеем, ще ни принудят да се махнем от къщата ни, толкова години сме тук, не сме виждали такова нещо. Да чакаме да се наводним пак, никой не дойде да ни помогне. Нямаме ток, вода, как да изчистим, да измием", споделя жена, чиято къща се е наводнила.

Според метеоролозите, през септември тази година във Волос са паднали сто пъти повече валежи от нормата. Толкова, колкото падат в Атина за две години и половина.

"Не издържаме вече, психиката ни не издържа, вечер не можем да спим, изкарва ни на гняв и плач, докога ще продължи това... Ако изчистим, след две седмици откъде да сме сигурни, че няма да вали, някой трябва да ни отговори на тези въпроси", каза друга жена.

Циклонът "Елиас" отмина, но остави след себе си огромни последствия. Властите трябва да се справят с щетите, които бяха оставени от него и да осигурят обезщетения на населението от засегнатите райони.

Вижте повече в репортажа на Силвия Станчева.


1
2 rate up comment rate down comment 1
един
преди 6 месеца
Хитрите гърци ще има да пищят отново и отново за помощи и вероятно да ги получат, за разлика от нас, дето докато се сетим какво да правим, другите вече са го получили. Сигнализирай за неуместен коментар