Първи смъртен случай от лептоспироза в Тесалия след бурята "Даниел"

Жертвата е 57-годишен мъж

30.09.2023 | 11:00 Редактор: Тодор Петров
Първи смъртен случай от лептоспироза в Тесалия след бурята

В гръцкия регион Тесалия 57-годишен мъж почина от лептоспироза. Той се е заразил в първите дни от наводненията при бурята "Даниел" и е хоспитализиран в интензивно отделение. 

В болница са и още двама пациенти с лептоспироза. Единият е в тежко състояние и е настанен в реанимация, предаде кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Лептоспирозата е остро инфекциозно заболяване, причинено от бактерии от рода Leptospira. Основните точки на въздействие са мускулите, централната нервна система, капилярите, бъбреците и черния дроб. Повечето патогени се срещат в блатисти райони и много влажни райони. 

Обикновено инфекцията навлиза в тялото през лигавиците, раните, стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система – идва от замърсена вода, храна и почва.

Причинителят на лептоспирозата най-често се пренася от гризачи, свине, коне, кучета, както и представители на едрия рогат добитък. Сред животните смъртността от това заболяване може да достигне 90%. Болният човек изисква незабавна хоспитализация.

Снимка: БГНЕС