"Елиас" - по-разрушителна и от "Даниел", от 1954 г. Гърция не е виждала такова наводнение

Много райони остават без електричество и питейна вода

29.09.2023 | 11:45 Редактор: Искра Ангелова

"Даниел" причини щети за пет милиарда евро, докато  от "Елиас" още не е изчислено. В продължение на три дни жителите на Тесалия и Евия, изживяха воднен  кошмар от бурята "Елиас". След силните и обилни валежи бяха наложени много евакуации и спасителни операции.

Волос бе засегнат най-силно. 21 дни след "Даниел" - градът беше изложен отново на изпитание. Той е пак във вода и кал с разрушена инфраструктура. Жителите няма ток и вода.

В Тесалия обемът на падналата вода, според метеорологичните данни на Националната обсерватория, се е доближил значително до този на предишната буря "Даниел", докато в Евия количеството на валежите по време на бурята "Елиас", регистрирана от Мантуди до Истия, е била по-голяма.

Въпреки че количеството валежи от "Даниел" бяха по-големи, то "Елиас" причини по-бързи и разрушителни валежи. Показателно е, че общо през септември тази година във Волос паднаха 100 пъти повече от нормата - толкова, колкото пада в Атина за две години и половина. Градът се превърна в огромно езеро. Главните пътища се превърнаха в реки, автомобилите бяха пометени, къщите наводнени и  много пътища са непроходими, докато няколко области все още са под вода, информира кореспондентът на Bulgaria ON AIR в Гърция Силвия Станчева.

Ано Волос е отрязан от транспорта, тъй като лошото време е причинило сериозни щети на пътната мрежа. На няколко места асфалтът се раздели на две, свлачища и стълбове паднаха. Само във Волос през последните 24 часа са извършени над 300 спасителни операции. Всички предградия на града към крайбрежния Пилион бяха силно засегнати от "спускането" на хиляди тонове вода чрез потоци в морето и унищожиха пътища и всякакъв вид инфраструктура.

Разрушенията в региона отново не могат да бъдат изчислени. Цялата територия до Агрия, Ано и като Лечония, както и целият Южен Пилион, остават отделени поради пълното унищожаване на пътя. Автомобилите лежат под тонове мръсотия и насипни материали.

В покрайнините на града, водещ до селата Пилион (Макриница, Портария), река Анаврос преля коритото  си, причинявайки значителни щети на пътната мрежа. Участъци от пътищата "изчезнаха", след като води напълниха пътното платно, прекъсвайки комуникацията между местните общини. Жителите не са виждали такова наводнение от 1954 г. насам.

Общините в Палмас, Кардица, са в повишена готовност за евакуация, тъй като реката Софадитис преля коритото  си. Общините Килелер и Фарсала в Лариса  са наводнени. Най-големият проблем е в Сотирио в община Килелер, която се наводни  за втори път и жителите и бяха евакуирани.

И в Лариса жителите продължават своята голгота. Нивото на водата в Пиниос се е повишило с около 4 метра, но е обезпокоително, че нивото на водата в равнината Лариса е надвишило 6 метра и не е намерен начин за директно източване. Обстановката в Северна Евия е драматична,след бързото преминаване на "Елиас". Много райони остават без електричество и питейна вода след щетите. Цветът на морето се промени  от калта,  в което изтекоха води  от планините.

Снимка: БГНЕС